Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Měl zakódováno, že musí chvátat. Před půlstoletím zemřel textař Jiří Štaidl

  10:45
Tam za vodou v rákosí byl první velký šlágr talentovaného textaře Jiřího Štaidla. Vznikl v roce 1963. Třebaže mu osud vyměřil jen krátký čas, stačil napsat stovky hitů. Bylo mu třicet let, když se 9. října 1973 zabil při autonehodě.
Karel Gott a Jiří Štaidl na obalu alba Konec ptačích árií

Karel Gott a Jiří Štaidl na obalu alba Konec ptačích árií | foto: Supraphon

Znal Gotta víc než táta s mámou

„Páni a paní, vím, jak se ruší žal. Já tíhnu duší jen k Lady Carneval,“ s lehkostí rýmoval Jiří Štaidl v proslulém hitu Karla Gotta, který zazněl v šestatřiceti jazycích po celém světě. „Byl obrovský talent a jeho texty byly geniální. Sdělné a jednoduché. Měl čich pro slogan,“ řekl o Jiřím Štaidlovi skladatel Karel Svoboda, autor hudby šlágru Lady Carneval.

Jiří Štaidl napsal pro „božského Karla“ 99 textů, všechny výjimečné. Kromě Lady Carneval třeba Mistral, Kdepak ty ptáčku hnízdo máš?, C’est la vie, Cesta rájem, Má první láska se dnes vdává, Přijela pouť nebo Kávu si osladím. Bývali blízkými přáteli.

V roce 1966 mladý Gott přisedl na projížďku v džípu, který si právě koupil zpěvák Milan Chladil. Nevybrali zatáčku a narazili do stromu, Gott málem proletěl předním sklem a skoro přišel o nos. Za Chladilovým džípem naštěstí jel jeho dobrý kamarád, textař Jiří Štaidl, který Gotta odvezl do vinohradské nemocnice. Tam mu na plastické chirurgii nos přišili.

„Profesor Sedláček mi tehdy řekl, že kdyby mě Jirka přivezl o pět minut později, tak by mi nos nezachránil a za dalších pět minut bych patrně vykrvácel,“ vzpomínal Gott. Jenže auto pak o sedm let později připravilo o život Jiřího Štaidla. „Tragickou smrtí Jirky jsem ztratil nejen vynikajícího textaře, ale i přítele, který mě znal líp než máma s tátou,“ dodal Gott.

Smrt krasobruskařky Maškové

Životní láskou Jiřího Štaidla byla krasobruslařka Hana Mašková. Traduje se, že se ti dva seznámili na koncertě Karla Gotta v roce 1967. Dokonce po čase začali plánovat svatbu. Rok dva nato už Mašková nechtěla snášet náročný tréninkový dril a podepsala smlouvu s lední revue Holiday on Ice.

„Vydělala si, byla finančně nezávislá. Ale zase nebyla dlouhé dny doma,“ líčila pro Lidovky její trenérka Míla Nováková. To vztahu Hany Maškové s Jiřím Štaidlem neprospívalo. Po třech letech nastal bolestný rozchod, vztah na dálku udržet neuměli. V srdci mu ale zůstala a její smrt při tragické autonehodě ve Francii v roce 1972 textař Jiří Štaidl velice těžce nesl. Hana Mašková nepřežila čelní střet s kamionem při rychlé jízdě ve svém sporťáku Opel GT.

Ivana Trumpová i Dáda Patrasová

Jiří Štaidl randil také s lyžařkou Ivanou Zelníčkovou. Jenomže ona koketovala i se světem módy a později se vdala za budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ivana Trumpová v jednom z rozhovorů na Jiřího Štaidla vzpomínala s tím, že byl trochu při těle a na rozdíl od ní si vůbec nepotrpěl na sport. Byl ovšem nadaný, milý a dokázal ji vždy rozesmát.

„Oba jsme byli až po uši zamilovaní,“ prohlásila Ivana. Fenomenálního textaře ovšem přitahovala i mladičká studentka herectví Dagmar Patrasová. „Bylo mi sedmnáct, jemu devětadvacet. Přede mnou chodil s krasobruslařkou Hanou Maškovou, pak s Ivanou Zelníčkovou. S ní se ale pořád hádal. Do Zelníčkové jsem se nějak prolnula já,“ tvrdila Patrasová v knize Fenomén Dáda.

Bál se prý i Petr Janda

Jiří Štaidl miloval rychlá auta a krásné ženy. V době, kdy se z dělníka v Motorletu a kulisáka v divadle pomalu začal stávat uznávaným textařem, chodil se zpěvačkou Vlastou Kahovcovou.

„Pořád jsme se museli jeden druhého dotýkat,“ řekla kdysi Kahovcová médiím o svém vztahu se Štaidlem. „Až mi z toho hlava víří. Miluji tě – Štaidl Jiří,“ vyznal se jí veršovaně někdy po roce 1962. Už tehdy ale začal jezdit zběsile rychle v automobilech.

„Vyžebral na otci škodovku a u Kerska se rozjel, co to dá. Byl s námi ještě Petr Janda a ten se také bál,“ řekla Vlasta Kahovcová bulváru. Nakonec se kvůli Štaidlově žárlivosti rozešli. Ale to mladého bohéma již díky přicházející slávě obklopovaly davy dalších obdivovatelek.

Asi to tak mělo být

Se svým stylovým tmavě zeleným kupé Jiří Štaidl vyrazil 9. října 1973 k rodině do Jevan, ale došlo na tragédii. „Měl nové auto, Renault 17, a rychlost vyhnal na sto sedmdesát. Bohužel mu vjel do silnice náklaďák,“ vzpomínala Dáda Patrasová, kterou původně zval na cestu, ona však odmítla.

Když mu z vedlejší silnice vyjel nákladní vůz, strhl řízení, nebrzdil, snažil se vyhnout. Zatímco on skončil na svodidlech a byl na místě mrtvý, dívka, která mu dělala spolujezdkyni, přežila. „Měl někde v podvědomí zakódováno, že si musí přichvátnout, protože osud k němu bude nespravedlivý,“ řekla herečka a zpěvačka Pavlína Filipovská.

„A tak všechno dělal rychle, všude chtěl stačit, všude chtěl přijet první,“ mínila Filipovská. „Když nastal ten příšerný den, byl to nepopsatelný šok. Dostával jsem se z toho nesmírně dlouho. Byl jsem opravdu v těžké depresi,“ líčil zbytečnou bratrovu smrt hudebník a kapelník Ladislav Štaidl. „Asi to tak mělo být. Také proto toho během tak krátké doby napsal neuvěřitelně mnoho,“ dodal.

Autoři: , ,

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

  • Nejčtenější

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

29. dubna 2024

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

Sisi byla moderní a emancipovaná, feministka ale ne, říká autorka nové knihy

29. dubna 2024

Premium Dagmar Beňaková nedávno vydala čtvrtou knížku věnující se císařovně Alžbětě Bavorské, známé pod...

Populární zpěvačka Billie Eilish vystoupí příští červen v O2 areně

29. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  15:59

Jedna z největších hvězd současného světového popu vystoupí 1. června příštího roku v pražské O2...

RECENZE: S Pet Shop Boys nejste nikdy sami. Jejich hudba bolí, ale i konejší

29. dubna 2024

Premium Každé další album britského dua Pet Shop Boys je radostná událost pro všechny, kdo si oblíbili...

Život na turné. Na podzim přijedou do pražského O2 universa Take That

29. dubna 2024  11:03

Britská popová kapela Take That v aktuálním složení Gary Barlow, Mark Owen a Howard Donald se v...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...