Operní pěvec Pavel Černoch

Operní pěvec Pavel Černoch | foto: Tomáš KristMAFRA

Po Gottovi další tenor. Špátová přiblíží život rebela Pavla Černocha

  • 0
Souběžně s filmem zachycujícím poslední měsíce života Karla Gotta točila dokumentaristka Olga Špátová pořad o dalším tenoristovi, tentokrát operním. Pavel Černoch hostuje na předních světových scénách, přesto doma není tolik známý.

Vznikl hodinový film, který Česká televize uvede v sobotu na kanálu ČT art v rámci cyklu Je nám ctí... Název Pavel Černoch – Enfant terrible naznačuje, že pěvce líčí jako rebela, který bere osud do svých rukou a žije si po svém. 

Ať už jde o nedokončená studia na brněnské JAMU, kde měl jiné názory než jeho učitelé, přes sexuální orientaci až po řízení firmy zajišťující servis kongresové turistice. Její chod tenorista kontroluje paralelně s uměleckou kariérou, a tak nebývá neobvyklé, že během přestávek v divadelních zkouškách prostě otevře notebook a „přepne“ na manažerské starosti.

Film se natáčel přibližně dva roky na různých místech Evropy, ve slavných operních domech, ale také po hotelích, v nichž cestující umělec stráví mnoho času. I proto se rozhodl postavit si dům na okraji Prahy, jehož stavba, od kopání základů až po nastěhování, snímek rámuje. O nečekaně aktuální tečku se nicméně postarala jarní pandemie, kvůli níž si tenorista musel vymazat nabitý diář.

Na dokument naváže záznam loňského galakoncertu z pražského Obecního domu, na němž Černoch vystoupil za doprovodu Symfonického orchestru hl.m. Prahy FOK.