Indy & Wich

Indy & Wich - Indy & Wich - festival Hip Hop Kemp 2005 v Hradci Králové | foto: Jan Strouhal

Hip Hop Kemp se stává evropskou jedničkou

  • 4
Velikost festivalu lze měřit jak počtem prodaných lístků, tak atmosférou. Hlavně díky ní čtvrtý Hip Hop Kemp, který skončil na královéhradeckém letišti, pokořil i největší evropskou přehlídku rapu a hip hopu Splash! v německém Chemnitzu.

Fotografie z Hip Hop Kempu 2005 najdete ZDE

Hradecký mejdan měl sice s 16 tisíci fanoušky o pět tisíc diváků méně, ale kvalitou a čistotou žánru konkurenta přebil. Pro skalní rappery a dýdžeje je tedy Kemp, jenž dosud platil za největší podnik ve střední a východní Evropě, evropskou jedničkou.

"Kemp má význam nejen pro český hip hop, protože se tu potkají všichni, kteří tento žánr dělají i poslouchají, ale i pro celou Evropu. Je to totiž jedna z posledních akcí, které skutečně jde jen o muziku," říká rapper Kato z kapely Prago Union, která si na hlavním pódiu odbyla svou hvězdnou chvíli.

Jeho slova potvrzuje i mluvčí Hip Hop Kempu Tereza Reindlová: "Byla jsem se v Chemnitzu letos podívat a zklamalo mě, jak má akce už málo společného s muzikou. Dokonce jsou tam agenti, kteří se vám snaží prodat pojistky."

Hip Hop Kemp, za nímž nestojí velké agentury, ale fandové, si návštěvníky hýčká hlavně programem, do něhož se letos vešlo na 500 účinkujících. Hvězdy měly hlavní scénu, kde překvapil DJ Vadim, duchovní kmotr festivalu, projektem One Self s citlivým příklonem k větší melodice, či The Last Emperor. Tak undergroundová scéna říká filadelfskému rapperovi Jamalu Grayovi, absolventu první černošské univerzity v oboru politologie a zahraničních vztahů.

Povzbudivým žihadlem byl hyperaktivní černoch Masta Ace, který si publikum omotal kolem prstu během pár minut. Pověst "člena hiphopové síně slávy" nelhala. Jeho černý kolega, rapper Inspectah Deck ze čtvrti Kingsbridge v Bronxu, jehož set vylidnil ostatní scény, lidi i sebe strhl tak, že si v euforii na jeviště pozval třicet dívek z publika.

Rapová vyřídilka zněla v deseti jazycích, polským rýmoplivačům se mile rýmovala politika-republika, k tomu jim krajané mávali polskými vlajkami. Mladí hiphopeři kárali společnost, konzum i média, upřímnost jim byla nad politickou korektnost, ti starší se smyslem pro humor dokázali, že rap může být poezií 21. století.

Na dřeň opilované melodie a rytmy probarvovaly další nástroje, řada rapperů, třeba slovenský Kontrafakt, už na jeviště chodí nejen s dýdžejem, ale i s živou kapelou.

Pakliže Prago Union se v Hradci mezi elitu vyšvihli, duo Indy & Wich svou pozici potvrdilo. "Pro mě je Kemp sletem čarodějnic, lidí stejné krve. Vždycky jednou za rok se tu sejdou známí, popovídají si a zapaří spolu. Určitě je to jeden z největších festivalů hip hopu," říká rapper Indy.

Volba hradeckého letiště i nebývale rozšířený programem pořadatelům vyšla. Dusot rytmů oproti loňsku, kdy se proti akci zvedl odpor chatařů od hradeckého Stříbrného rybníka, nikoho nerušil, ve starých vojenských hangárech se střídali dýdžejové, učil se beatbox, hecovali se tanečníci breakdance či promítali filmy včetně syrového dokumentu z nedávného CzechTeku. S doprovodnými programy, do nichž patřily adrenalinové sporty či vodní fotbálek, se Kemp na tři dny stal obřím, ale útulným zábavním parkem veškeré hiphopové kultury od rapu po graffiti.

,