Fleret naboural program Setkání

Hit Michaela Jacksona či píseň Stinga na folkovém festivalu? Před lety téměř nemyslitelné, o víkendu však zazněly na festivalu Setkání Konopiště, jehož devátý ročník se uskutečnil v tamním přírodním amfiteátru. Pořadatelům zamotala hlavu kapela Fleret, kvůli níž se měnilo pořadí účinkujících.

Dávný Jacksonův hit Black and White s českým testem předvedli showmani ze Semtexu, Stingova balada Fields of Gold zase zazněla v originále v podání jediných zahraničních hostů, Dua Balanc z francouzsko-německého pomezí.

Festival nabídl také stálice tuzemské scény - Žalmana a spol., Nezmary, Cop či Fleret s neunavitelnou zpěvačkou, tradičně oděnou v kroji, Jarmilou Šulákovou i nadějné a mladé kapely.

Právě Fleret však zamotal pořadatelům hlavy, neboť měl původně celý festival zakončit. "Jejich manažer si však myslel, že hrají naopak jako první, a tak jim domluvil na večer ještě další vystoupení," podotkl Michal Jupp Konečný, dramaturg festivalu.

Pořadatelé tak museli popřehazovat vystoupení jednotlivých kapel, a návštěvníci se tak o tom, kdy která kapela bude hrát, dovídali až většinou od moderátora přehlídky Jana Dobiáše před vystoupením dotyčných muzikantů.

Jednodenní festival nabídl přítomným divákům, kterých přijelo podle pořadatelů kolem čtyř tisíc, různé žánry. Straníci s Miro Ošancem vzpomínali na písničky legendárního amerického tria Peter, Paul and Mary a zahráli i vlastní verzi Here Come the Sun od Beatles.

Semtexu se sice nepodařilo - i díky neobvyklé dispozici konopišťského amfiteátru, jemuž chybí klasický taneční plac před pódiem, namísto něhož je orchestřiště - diváky patřičně roztancovat, ale energie jejich vystoupení nechyběla. "Tak uznáte, že sem ta renesanční hudba patří," glosoval jejich bigbít moderátor.

Energií tradičně oplýval i Fleret s Jarmilou Šulákovou. "Dobře kombinují ten folklor a bigbít," kývala uznale hlavou jedna z návštěvnic.

Pod Černý vrch hrál své úpravy lidových písní v neobvyklém aranžmá pro dvě violy, housle, baskytaru a bicí, Jauvajs loví své písně v keltských vodách.

Lidovky z Francie, Německa či pár jazzových standardů pak předvedlo Duo Balanc, které si na pódium pozvali Nezmaři. Ti potěšili diváky letitými hity Bodláky ve vlasech či Hej, člověče boží, při kterých rozezpívali velkou část publika. Celý festival pak zakončil Žalman a spol. a kapela Cop.

,