Skatalites

Skatalites | foto: Respect Plus

Elita jamajského ska Skatalites opět přijíždí do Prahy

  • 0
V rámci cyklu koncertů Respect Plus navštíví Prahu největší legendy hudebních stylů ska a reggae, jamajští Skatalites. Osmičlenná sestava zahraje v sobotu 29. listopadu v Paláci Akropolis.

Sázavafest 2008 - SkatalitesPočátkem 60. let, kdy v Anglii vznikala první alba Beatles, docházelo k podobné revoluci na Jamajce. Sestavu Skatalites tvořili elitní hráči, kteří točili doprovod k většině jamajské produkce, hráli i s tehdy ještě neznámým Bobem Marleym.

Většina členů skupiny měla jazzovou průpravu, ve studiích jamajského hlavního města Kingstonu představovali hráčskou elitu. Bubeník Lloyd Knibb navrhl původně název Satellites, na což saxofonista Tommy McCook (původem Kubánec) odpověděl: Ale my přece hrajeme ska, jsme tedy Skatalites.

Co je ska

První jamajský styl s charakteristickou atmosférou, rytmem i tempem, který pronikl do celého světa: prosadil se v Anglii, na evropském kontinentě, v severní i jižní Americe. Jeho základem bylo americké rhythm & blues a jazz společně s trinidadským kalypsem. Z R & B si vypůjčilo i sestavu: klávesy, elektrická kytara, kontrabas, bicí a dechová sekce. Jeho rytmus se ale od R & B liší tím, že z něj zmizela struktura shuffle a jsou zdůrazněny údery odpovídající lehkým dobám.

Sestava vydržela pouhý rok, ale v 80. letech Skatalites obnovili pod vlivem britského 2-tone hnutí v čele s kapelami Specials a Madness svou činnost. Dnes představují stejný unikát jako Buena Vista Social Club. Roku 1995 byli nominováni na Grammy v oblasti reggae. K návaznosti na Skatalites jako hlavnímu vzoru se hlásí už třetí generace hudebníků - americké hnutí ska, které si říká Third Wave.

Skatalites: Guns Of Navarone (živě v Glastonbury 2003)

Do Prahy přijíždějí Skatalites v rámci turné, konaného u příležitosti vydání nového studiového alba On the Right Track.