Drogy nic neřeší, represe už vůbec ne

- Mnoho protestů ze strany veřejnosti, ale i z řad odborníků, rozpoutal nový drogový zákon, který vstoupil v platnost 1. ledna 1999. Nesouhlas s tímto protidrogovým zákonem vyjádřilo více než osm set lidí, kteří se v pátek 15. ledna zúčastnili Face Drop-In House party v pražském klubu Roxy. Akci pořádala CCG 484 Agency ve spolupráci se střediskem Drop-In, jehož zástupci se sešli v klubu hodinu před začátkem k soukromé diskusi.

Na party vystoupilo téměř deset předních českých Dj's jako například Agent, Vilém, Krejdl, Pluto nebo Braun, jejichž hudba byla celou noc doprovázena videoprojekcemi. Nad hlavami tanečníků visel na protest model ohromného marihuanového jointu. Mladí lidé však nepřišli do klubu jen za zábavou, což ukázalo velké množství podepsaných peticí proti platnosti zákona, nad kterými se diskutovalo až dlouho do noci. Akce, která skončila v šest hodin ráno v Roxy, pokračovala "After party" v baru Pisco v ulici U Milosrdných. Polovina výtěžku z této protestní house party byla věnována na činnost střediska Drop-In.

Jak je vidět, represivní protidrogový zákon vyvolává neustále údiv ze všech stran. Lidé ho označují za špatný, neboť si uvědomují, jak lehce je ze strany policie zneužitelný. Může ohrozit v podstatě kteréhokoliv občana nebo návštěvníka České republiky. Zákon je namířen hlavně proti experimentátorům a konzumentům, nikoliv však proti dealerům. Pro ty vždy bude, v porovnání s drogově závislými, daleko jednodušší najít cesty, jak zákon obejít. Je také možné, že v důsledku platnosti zákona se zvýší cena drog, což zvýší procento kriminality právě u lidí zavislých na drogách. "Myslím si, že existuje možnost zvrátit tento zákon. Policie hlavně nemůže počítat se spoluprací ze strany drogových center. V rámci zákona není možné vyžadovat informace o klientech," uvedl Ivan Douda z Drop-In na tiskové konferenci, která se konala pár dní před protestní party v Jazz klubu Železná. Podle něho je nový zákon válkou proti mladé generaci.

Nad hlavami tanečníků v Roxy visel na protest proti zákonu ohromný joint.


Témata: Ivan Douda, Petice