Derrick Morgan | foto: archiv

Derrick Morgan proměnil jižní Čechy v Jamajku

Od téměř sedmdesátileté hvězdy jamajského ska se dalo čekat cokoliv. A začátek vystoupení Derricka Morgana na festivalu Mighty Sounds vypadal trochu bezradně.

Na pódium se šinul pomaličku a o berlích, o to víc za pár minut překvapil svým rytmicky i melodicky velmi jistým zpěvem. Co se týče podiové show, bylo vrcholem jeho vystoupení občasné zamávání invalidní holí nad hlavou.

Ovšem zpěvák, který v šedesátých letech válcoval jamajské hitparády, si dokázal několikatisícový  dav v Olši u Tábora absolutně podmanit. A nejen proto, že do svých klasických jamajských hitů jako Miss Lulu či Moon Hop zamíchal tradicionály jamajského ska formátu Shanty Town.

Vystoupení jamajské legendy předcházelo dramaturgicky trochu nudné odpoledne, během něhož se pod palčivým dohledem prudkého slunce vystřídalo bez většího ohlasu několik kapel. První, kdo zaujal dav, byli pražští nováčci Prague Ska Conspiracy.

Přestože hrají jen něco málo přes rok a nedisponují studiovou nahrávkou, jsou sehraní a jejich zpěvačka Mariana je pro ska kapelu ideální frontwoman a svým projevem, připomínající britské The Selecter v dobách největší slávy, si dokáže podmanit publikum.

Přestože po slunném dni asi nikdo nepotřeboval ještě více rozehřát, následující kapely to dokázaly, ať už to byli němečtí rokenrolisti The Loaded na druhém podiu či slovenčtí Polemic na tom hlavním. Dá se říct, že to všechno ale byla jen taková předehra před příchodem jamajské legendy.

Po dechberoucím vystoupení Derricka Morgana zůstala jeho doprovodná kapela na podiu a hrála základy i pro německého emcího Dr. Ring Dinga. Celý večer symbolicky ukončili pražští Fastfood. To už se dalo hovořit o hromadné euforii.

V neděli na Mighty Sounds se představují italští Persiana Jones či argentinští Karamelo Santo, kteří na svých studiových nahrávkách spolupracovali i s králem současné world music Manu Chaem. Už teď se ale dá říct, že festival naplnil svoje předsevzetí: stát se největší obdobnou žnárovou přehlídkou na světě. A to určitě není málo.