Bono Vox z U2

Bono Vox z U2 | foto: Reuters

Bono z U2 je nominován na Nobelovu cenu

  • 4
Bono Vox, zpěvák skupiny U2, je vážným kandidátem na zisk Nobelovy ceny za mír. Oznámila to ve středu 28. září norská agentura NTB.

Jak Bono v "souboji" dopadl, pět členů Nobelova výboru už ví. Veřejnost si ale musí počkat až do pátku 7. října. Přesně v 11 hodin středoevropského času bude vítězné jméno známo.

Proti Bonovi kandidoval především bývalý finský prezident Martti Ahtisaari a dva američtí politici - americký republikánský senátor Richard Lugar a bývalý demokratický senátor Sam Nunn. Mezi 199 navrženými kandidáty je také Václav Havel.

Zpěvák se již několik let angažuje v oddlužení chudých zemí třetího světa. Své obrovské popularity získané díky skupině U2 Bono zdatně využívá. Je častým hostem prezidentů různých zemí. Setkal se mimo jiných i s nedávno zesnulým papežem Janem Pavlem II.

Letos začátkem července se Bono Vox aktivně podílel na organizaci charitativních koncertů Live 8. I díky němu na nich vystupovala například Madonna, Robbie Williams, Duran Duran nebo Stevie Wonder. - více zde