z představení Bludný Holanďan

z představení Bludný Holanďan | foto: Státní opera Praha/Karel Kouba

Bludného Holanďana ocenilo publikum aplausem

  • 2
Po osmnácti letech se na scénu pražské Státní opery vrátila romantická opera Bludný Holanďan od Richarda Wagnera. Dílo s mezinárodním obsazením nastudoval hostující britský režisér Stephen Taylor. Premiéra se uskutečnila v rámci festivalu Pražské jaro.

z představení Bludný HolanďanInscenace se setkala s pozitivním přijetím u publika, které ocenilo hlasitým aplausem především výkony tuniské sopranistky Maidy Hundelingové v roli Senty a rumunského barytonisty Michela Kalmandiho, který ztvárnil titulní roli. Potlesk sklidili i tvůrci inscenace. Hudbu nastudoval šéfdirigent Státní opery Praha Guillaume Tourniaire.

z představení Bludný HolanďanJednoduchou scénu, kterou dokreslovalo pouze několik kulis, stíny světel a rozměrné plátno v pozadí, na němž se promítaly efekty deště, bouře a moře, navrhl scénograf a výtvarník Laurent Peduzzi. Kostýmy jsou dílem návrhářky Nathalie Pratsové. Titulního hrdinu oblékla do moderního černého obleku, s nímž kontrastovaly folklorně laděné kostýmy vesničanů.

z představení Bludný HolanďanDěj romantického příběhu situovaného do Norska poloviny 17. století líčí příběh Holanďana, který je odsouzen k věčnému bloudění po moři do doby, než bude vykoupen čistou láskou. Tu nalezne v dceři námořníka Dalanda Sentě, která je k Holanďanovi přitahována, i když je zasnoubena s myslivcem Erikem. Aby Senta dokázala odjíždějícímu Holanďanovi svou věrnost, skočí do moře, čímž zlomí věčnou kletbu a ukončí jeho utrpení.

z představení Bludný HolanďanWagnerova opera byla nastudována v němčině, do konce sezony bude mít pět repríz, trvá 2,5 hodiny a hraje se bez přestávky. Státní opera ji nastudovala pošesté. Naposledy se premiéra této opery uskutečnila v roce 1986 a do roku 1990 měla 42 repríz, tehdy ještě na scéně Smetanova divadla. Vůbec poprvé v Praze zazněl Bludný Holanďan v roce 1888 v tehdejším Novém německém divadle.

Operní dům také novým nastudováním připomněl dvě letošní významná skladatelova výročí, v únoru uplynulo 125 let od Wagnerova úmrtí a 22. května 195 let od jeho narození.