Rolling Stones

Rolling Stones - Skupina Rolling Stones. | foto: EMI

Atrakcí roku 2003 budou Rolling Stones

  • 5
Skupina The Rolling Stones má být hlavním koncertním tahákem letošního roku. Přijede také šéf bývalé legendy Dire Straits Mark Knopfler, skupina Stereo MC's či sestava Supergrass. Koncert The Rolling Stones, který by měl proběhnout 27. července na pražské Letenské pláni, je zatím obestřen tajemstvím. Pořadatelé se k němu napůl hlásí, ale stále nechtějí oficiálně potvrdit termín.

„Čekáme, až to vyhlásí Stouni,“ zaznělo z řad zasvěcených. Kapela už některé evropské termíny anoncovala (Berlín, Vídeň, Paříž, Londýn a další), mezi 24. červencem a 8. srpnem však mají Stouni pauzu, která dosud není vyplněna daty příštích koncertů.

Rolling Stones, kteří právě dnes vystupují v americkém Pittsburghu, triumfují. V Londýně, kde mají hrát třikrát, zmizely vstupenky během několika minut. Vyprodány jsou koncerty v Utrechtu, Rotterdamu a všechna tři švédská vystoupení. Pokud se předpovědi splní a Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood, Charlie Watts a spol. dorazí do Prahy, bude to jejich čtvrté vystoupení v Česku.

První koncert, těsně porevoluční, se konal v srpnu 1990 na Strahově, kam se kapela vrátila s ještě bombastičtějším programem Woodoo Lounge. Třetí vystoupení Rolling Stones proběhlo před pěti lety ve velké „hokejové“ hale na Výstavišti.

Kromě zpěváka Daniela Landy, který zde 20. února uzavře své krátké, ale zcela výjimečné turné, se do pražské T-Mobile Areny chystá také zpěvák a kytarista Mark Knopfler. Bývalý šéf a duch britské legendy Dire Straits přijede 12. května. Zahraje písně ze svého loňského alba A Ragpicker's Dream a jistě připomene slunné i melancholické songy Dire Straits.

Letos pořadatelé asi sotva zlákají do Česka Madonnu, U2 nebo Robbieho Williamse, takže žádné další megahvězdy k nám asi nepřijedou. Lepší výběr budou mít ctitelé klubových koncertů: například 16. ledna vystoupí v pražském Lucerna Music Baru kytarista Bernard Allison se svou kapelou, který kombinuje blues s rockem a funkem.

Na 1. únor je naplánován koncert britské taneční skupiny Stereo MC's, jež chystá vydání hitové kompilace a pro kterou pořadatelé zamluvili pražskou Malou sportovní halu na Výstavišti. Koncert Stereo MC's je součástí a zároveň zakončením pražského mezinárodního festivalu taneční hudby Instinktive Beat, série dvanácti hudebních akcí, workshopů a tanečních party.

O čtyři dny později - 5. února 2003 - zarachotí v Malé sportovní hale metalický rock v podání jadrné americké kapely Soulfly. Jejím šéfem je Max Cavalera, bývalý zpěvák brazilské Sepultury, která v Česku hrála v 90. letech.

Do pražského Paláce Akropolis se na 2. března chystá americká kapela Flaming Lips, která kombinuje prvky psychedelického a říznějšího rocku. Českou premiéru si odbude také britská skupina Supergrass, která hraje inteligentní, nevtíravě melodický rock a jež v pražské Akropoli vystoupí 3. dubna.

Své první album I Should Coco Supergrass vydali v roce 1995 a během devadesátých let o sobě dávali vědět výtečnými alby, jež zněla na pozadí mediálních přestřelek mezi tehdejšími ostrovními rivaly Blur a Oasis.