Alternativa letos již po osmé

Alternativní a menšinové hudební žánry představí v Praze od 27. listopadu do 9. prosince 8. ročník mezinárodního festivalu Alternativa. Přehlídka nezávislé kultury soustředí nejen kapely hrající náročnější rockovou hudbu, ale zasáhne i do jazzu a moderní vážné hudby, k experimentální elektronické tvorbě, k alternativní taneční hudbě a etnickým vlivům.

"Americký saxofonista John Zorn, hvězda letošní Alternativy, byl velkým jménem, které nám ještě chybělo," řekl na dnešní tiskové konferenci Čestmír Huňát ze sdružení Unijazz. Dosavadní ročníky podle něj mapovaly, co se do Čech z politických a finančních důvodů dříve nedostalo.

V příštích letech se chtějí organizátoři přehlídky více zaměřit na hledání projektů, které jsou příslibem pro budoucnost. "Zahraniční a domácí scénu nebudeme oddělovat," řekl Huňát.

Vedle Zorna s projektem Masada, který letošní Alternativu zahájí v Divadle Archa, se v Praze objeví například Američanka Laurie Amatová, kapely z Petrohradu, Bordeaux a Budapešti, interpreti z Polska, Británie, Finska, Slovinska, Austrálie,
Rakouska a Německa a řada českých hudebníků.

Koncerty a jam sessions budou především v klubech Delta a Vagon. Na víkend 2. a 3. prosince je připravena tradiční Malá alternativa - dva soutěžní večery méně známých českých kapel. Součástí festivalu jsou i výstavy, filmové projekce a besedy a několik programů v Brně.

Festival se uskuteční v těchto divadlech a klubech:

Divadlo Archa, Na Poříčí 26, 110 00 Praha 1

Klub Delta, Vlastina 887, 160 00 Praha 6, 

Klub Vagon, Národní 25, 110 00 Praha 1