Operní pěvec Adam Plachetka

Operní pěvec Adam Plachetka | foto: David Turecký

Operní pěvec Adam Plachetka zamíří poprvé sólově do O2 areny

  • 3
Basbarytonista Adam Plachetka září zejména na zahraničních pódiích. Po představeních v Metropolitní opeře v New Yorku, Vídeňské státní opeře nebo Národní pařížské opeře vystoupí poprvé v kariéře s vlastním koncertem také 16. ledna 2020 v pražské O2 areně. Slibuje mix klasiky a popu.

„Koncert jsme nazvali Bez mantinelů, a to z několika důvodů. Jednak je část sezení situována na plochu kluziště - akorát mantinely opravdu používat nebudeme… Ale především proto, že ho vnímám jako příležitost představit klasickou hudbu, co za to stojí, divákům, kteří ji neznají a zdráhají se navštívit čistě ‚vážný‘ koncert,“ vysvětluje Adam Plachetka

Největší česká multifunkční hala opakovaně hostila zahraniční operní hvězdy jako Andrea Bocelliho nebo José Carrerase. Česká operní osobnost zde bude mít svůj velký koncert úplně poprvé.

Prostředí O2 areny si pěvec v minulosti už „osahal“, naposledy loni v dubnu při hostování na dvojkoncertu Leoše Mareše, kde Plachetkovo podání Nessun Dorma patřilo k vrcholům večera. A tam se zrodila myšlenka na první vlastní vystoupení. 

„V první chvíli na mě ten návrh zapůsobil až megalomansky, ale po nějaké době a prvním jednání jsem usoudil, že by to mohla být hezká příležitost uspořádat koncert s pestrou a ničím nelimitovanou dramaturgií. Začal jsem se tedy zamýšlet nad tituly a hosty, obvolal jsem několik kamarádů a vznikl pohodový mix klasiky a popu, který si budou moci užít jak fanoušci opery, tak lehčích žánrů,“ naznačuje Plachetka podobu unikátního večera.

Třiatřicetiletý basbarytonista dosud ve své kariéře odehrál na sedm set představení a sto sedmdesát koncertů. V jeho rejstříku jsou například Don Giovanni, Přemysl z Libuše, Figaro z Figarovy svatby i z Lazebníka sevillského.

Vstupenky na koncert Bez mantinelů půjdou do prodeje v pátek 22. března v síti Ticketportal.