Art Parkinson v seriálu Hra o trůny | foto: HBO

Do Zlína míří představitel Rickona Starka ze seriálu Hra o trůny

  • 5
Šestnáctiletý irský herec Art Parkinson, který se proslavil jako představitel Rickona Starka v seriálu Hra o trůny, přijede na 58. ročník Zlín Film Festivalu. Ten potrvá od 25. května do 2. června.

Parkinson nastoupil do hereckého týmu Hry o trůny už jako desetiletý, od té doby se objevil rovněž ve filmech San Andreas, Drákula: Neznámá legenda nebo S láskou, Rosie. Na festivalu uvede historický snímek Zoo, v němž hraje po boku Tobeyho Jonese.  

Americkou nezávislou tvorbu pro mladé ve Zlíně zastoupí o tři roky starší herec Josh Wiggins, známý z děl Nová šance či Hrdina Max. A syn slavného Ennia Morriconeho, též skladatel Andrea Morricone, uvede koncert své i otcovy filmové hudby.

Cenu za celoživotní přínos dostane s Magdou Vášáryovou i Jaromír Hanzlík, jenž obdobnou poctu zažije měsíc poté na karlovarském festivalu. Na chodníku slávy někdejších dětských herců přibudou letos hvězdy Ivany Andrlové a Maroše Kramára.

Česká jména se najdou i v soutěžích s výjimkou evropských debutů a mezi porotci. „Ke Zlínu mám sentimentální vztah, protože jsem tam jako herečka zažila svou první premiéru s filmem Requiem pro panenku; teď už tam jezdím s vlastními dětmi. Navíc mě těší, že vůbec poprvé v životě něčemu předsedám,“ vyznala se Anna Geislerová, která povede hlavní porotu.

Na festivalu vyroste retrokavárna i biograf pro němé filmy a padne tady první klapka koprodukčního dětského seriálu Kriminálka 5. C. Závěrečný večer s udílením cen přenáší 1. června ČT art.