ilustrační snímek | foto: Radiotelevisione Italiana (RAI)

Zemřel britský herec Ronald Pickup, známý ze seriálů Verdi či Koruna

  • 5
Po dlouhé nemoci zemřel v 80 letech britský herec Ronald Pickup, který si získal oblibu v titulní roli životopisného seriálu Verdi. Hrál též Chamberlaina ve filmu Nejtemnější hodina či arcibiskupa z Canterbury v sérii Koruna.

Rodák z Chesteru patřil k pokolení klasické britské herecké školy, prošel řadou předních scén včetně divadla Old Vic.  Na jevišti ztvárnil Oidipa či Macbetha, zazářil v Čekání na Godota či v Cestě dlouhého dne do noci.

Před kamerou stál poprvé roku 1964 v epizodě sci-fi seriálu Pán času, tehdy dostal  honorář třicet liber. Brzy se však dostal k větším rolím, často skutečných historických osobností.

Představoval například lorda Randolpha Churchilla, skladatele Giuseppe Verdiho v již kultovní sáze Verdi, filozofa Friedricha Nietzscheho, politika Nevilla Chamberlaina, spisovatele George Orwella, dále Igora Stravinského, Alberta Einsteina či arcibiskupa  v Koruně.

Hrál také v komediích, třeba sukničkáře Normana Cousina v obou dílech Báječného hotelu Marigold. Do jeho filmografie patří též ceněné snímky Den Šakala, Mahler, Lolita, Mise nebo bondovka Nikdy neříkej nikdy.