Stan Winston

Stan Winston | foto: Profimedia.cz

Zemřel muž, který oživil Terminátora či Vetřelce

  • 12
Ve věku 62 let zemřel v Malibu přední světový odborník na filmové efekty, renomovaný tvůrce hollywoodských monster Stan Winston.

Podle mluvčího Winstonova studia podlehl držitel několika Oscarů v neděli po sedmi letech marného boje rakovině.

"Zábavní průmysl přišel o svého génia a já ztratil jednoho z nejlepších přátel," řekl hollywoodský herec Arnold Schwarzenegger, který spolupracoval s Winstonem ve slavné sci-fi sérii Terminátor.

Unikátní trailer Stana Winstona k filmu Terminátor 2: Soudný den zachycují montáž robota v podání Arnolda Schwarzeneggera

Stan Winston se narodil v roce 1946 ve Virginii a chtěl se původně stát hercem. Toto přání se mu nesplnilo, ale začal se zabývat maskami a zvláštními efekty.

Postupně se stal jedním z nejvýznamnějších mužů Hollywoodu. Jeho projekty se staly milníky v dějinách filmové iluze. Za svůj život byl desetkrát nominován na Oscara, přičemž čtyřikrát toto ocenění získal.

. KDO BYL STAN WINSTON

Profil tvůrce vizuálních efektů na iMDB.com

Na plátna kin přivedl například dinosaury v Jurském parku, mimozemšťany ve Vetřelci, roboty v Terminátorovi a také Střihorukého Edwarda.

Podílel se i na řadě dalších filmů jako Titanic, Šestý smysl, A. I. Umělá inteligence, Interview s upírem nebo Pearl Harbor a spolupracoval s takovými režiséry jako Steven Spielberg, James Cameron a Tim Burton.

Stan Winston hovoří o práci na filmu Jurský park a své spolupráci s režisérem Stevenem Spielbergem

,