Z třetí řady seriálu Zdivočelá země - Martin Dejdar

Z třetí řady seriálu Zdivočelá země - Martin Dejdar | foto: Česká televize © Zuzana Páchová

Zdivočelá země III 3: Braniboři v Čechách

Benova návštěva na statku všechny naše hrdiny ve svízelné okupační situaci povzbudila. Jednak je Beno moudrý a zkušený a jeho názory jsou pro svatoštěpánské relevantní, jednak je s ním legrace.

Všichni vidí, že i Beno v jejich společnosti ožil, když mu, vozíčkáři, umožnili jízdu na koni nebo se k němu chovají přirozeně, bez falešné sentimentality. Nehledě na to, že louka U pruhu a její tráva na semínka pro anglické trávníky v Anglii by skutečně mohla znamenat finanční naději.

Společně s Benem přijel na statek i Lojza, další kamarád a spoluvězeň, a bude pracovat jako brigádník, přes zimu určitě. Chce zcela jistě emigrovat, ale má nemocnou maminku v Praze, a tak ji nemůže opustit. Proradný Hejl zaslechne na Svobodné Evropě komentátorský názor, že tu okupanti zůstanou, lekne se a chce zmařit představení Braniborů.

Těsně před premiérou přichází na statek nový člověk, Eda Hartman, synovec Franty Hartmana, který, jak si vzpomínáme, v minulé sérii zemřel na nemoc z ozáření. Svému synovci doporučil, aby se, jakmile bude v tísni, se uchýlil k Maděrovi s žádostí o pomoc. Mladý muž se na statku objeví za dramatických okolností a je jasné, že nebohý veterinář Harry bude navždy z Ivančina srdce vymazán.

I v životě dalších členů společenství nastanou zásadní zvraty. Jerry prožije zoufalství a Kérly fatální zklamání. Drastickým způsobem se ohlásí Putnovi Ševčík a na scéně se objeví i čechovovské pistole. A jak praví poučka slavného dramatika, každá puška, která visí v dramatickém kuse na zdi, v něm musí nakonec vystřelit. O napětí nebude nouze.