Před čtyřmi lety Panahí v Berlíně získal cenu, Stříbrného medvěda.

Před čtyřmi lety Panahí v Berlíně získal cenu, Stříbrného medvěda. | foto: wikipedia.com

„Zakázaný“ íránský režisér má přijet na Berlinale. Pokud ho zase nezavřou

  • 0
Do poroty příštího ročníku mezinárodního filmového festivalu Berlinale, jenž se uskuteční v únoru v německé metropoli, byl pozván íránský režisér Džafar Panahí. Ten se měl zúčastnit už festivalu v Cannes, na ten jej však coby svého kritika íránský režim nepustil.

"Doufáme, že Džafar Panahí bude moct odcestovat na festival a chopit se tohoto důležitého úkolu v mezinárodní porotě 61. Berlinale," řekl ředitel festivalu Dieter Kosslick.

Panahí se jako stoupenec opozice loni zúčastnil protestů proti výsledkům voleb, v nichž mandát obhájil dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád. O povolebních událostech natočil i protirežimní film a letos strávil více než dva měsíce ve vazební věznici. Nemohl se tak zúčastnit například filmového festivalu v Cannes.

Propuštěn byl Panahí až po složení kauce ve výši odpovídající ekvivalentu téměř 3,8 milionu korun. "Zakázanému" režisérovi v jeho vlasti stále hrozí stíhání.

V roce 2006 získal Panahí na berlínském festivalu ocenění Stříbrný medvěd za film Offside z prostředí fotbalových fanoušků.

,