Z filmu Lovci draků

Z filmu Lovci draků | foto: H.C.E.

Vítězí Bruggy, prohrává pohádka

Kdo tvrdí, že českým kinům vládne Hollywood? Z pěti premiérových filmů je jeden americký, jinak kraluje Evropa v čele s Brity.

Z filmu V BruggáchV Bruggách se jmenuje půvabná zabijácká tragikomedie trochu ve stylu Sklapni a zastřel mě. V podobě dvou "uklizených" nájemných vrahů nadaných svědomím vysílá do zasněné belgické zimy černý britský humor, jenž pozvolna ustupuje osudovosti. Romantický western z vánočního náměstí stojí za vstupenku i kvůli triu herců: otázku cti řeší s pistolemi skvělí Ralph Fiennes, Colin Farrell a Brendan Gleeson.

Z filmu Náš vůdceNáš vůdce má téměř srovnatelné kvality: ne filmařsky, ale silným obsahem. Německý režisér Dennis Gansel rozehrává ve škole hru na totalitu. Pokus, jak studenty otrávené učivem o hitlerovské éře zaujmout, se daří nenápadně, nezvratně a nebezpečně: společná rozcvička, stejná trička, kdo se nepřidá, je podezřelý, a kdo si nevěří, ve stádní jednotě najde svůj svět. Mrazivě dávkované napětí šířící se nákazy a první krve věštící nutnou tragédii ruší jen tuctová podoba rodinného zázemí dětí.

Z filmu SlídilSlídil zastupuje opět Brity a opět má prvky westernu, tentokrát divadelního. Střet dvou mužů se odehrává výhradně ve výstředně odtažitém domě plném monitorů, a hlavně v sarkastických slovních bitvách. Michael Caine a Jude Law coby dva přitažliví muži, komedianti i psychopati milující hrátky na život a na smrt, si počínají v chytré šarádě skvěle, ale divadelní půdorys včetně tří "kol" zápasu nepřebijí. Komorní studii ponižování stačí domácí obrazovka.

Z filmu Bláznovo zlatoBláznovo zlato reprezentuje vše, zač bývá Hollywood vysmíván. Což je slibný úvod, ale po něm vata. Dobrodružná komedie s nulovou zábavností a řídkou akcí. Strašná Kate Hudsonová a nijaký Matthew McConaughey. Líný bezzubý mix milionářské idyly na jachtě a honu za pokladem opsaného ze slavných předchůdců láká jen na podmořské krásy přitažlivé hlavně pro člověka, jenž plánuje dovolenou na Lipně.

Z filmu Lovci drakůLovci draků však dopadli nejhůř. Animovanou dětskou fantasy vyrobily Francie, Německo a Lucembursko, leč působí, jako by do ní dvacet eurokomisařů dodalo po jedné větě a obrázku. Sešly se tu odvozený děj i odvozený styl; "umělecké" temno i akční groteska s nezbytným slizem; dračí jiskry jako při elektrickém zkratu i konverzační model ze Shreka. Jen výtvarné pozadí konce světa s létajícími rozvalinami utkví v paměti, ale jinak: holá zbytečnost.