Berlinale vyhrál film U-Carmen eKhayelitsha

Berlinale vyhrál film U-Carmen eKhayelitsha - Zlatého medvěda si z filmového festivalu odváží jihoafrický režisér Mark Dornford-May (druhý zprava). (19. února 2005) | foto: Reuters

Vítězem Berlinale se stal Jihoafričan

  • 1
Letošní ročník filmového festivalu Berlinale zná vítěze. Zlatá soška medvěda putuje do Jihoafrické republiky. Ocenění si za film U-Carmen eKhayelitsha odnesl režisér Mark Dornford-May. Mezi herci dominoval devatenáctiletý Lou Taylor Pucci za debut ve filmu Thumbsucker.

Radovat se ale mohou i němečtí tvůrci. Dvě přední ocenění totiž zůstávají doma. Příběh odbojné německé studentky popravené nacisty nazvaný Sophie Scholl - Die letzten Tage (Sophie Schollová - poslední dny) získal stříbrné medvědy za nejlepší režii a nejlepší ženský herecký výkon.

Z cenných sošek se tedy těšila šestadvacetiletá herečka Julia Jentschová, která ztělesnila studentku Sophii, členku odbojové skupiny Bílá růže, a režisér filmu Marc Rothemund.

Nejlepším mužským hercem byl vyhlášen devatenáctiletý Lou Taylor Pucci za debut ve filmu Thumbsucker, velkou cenu poroty si odnese čínský snímek Kchung čchüe (Páv), který natočil režisér Ku Čchang-wej.

Výběr vítězného filmu překvapil, neboť za tajného favorita byl považován snímek o rwandské genocidě Sometimes in April (Někdy v dubnu). U-Carmen eKhayelitsha je filmovým zpracováním opery Carmen Georgese Bizeta, jejíž děj je přenesen do jižní Afriky a odehrává se v řeči xhosa. Odborná veřejnost na Berlinale jej za tip na vítěze v žádném případě nepovažovala.

Vítězem letošního 55. ročníku festivalu zaměřeného na Afriku se tak nakonec stal film afrických tvůrců, a nikoliv dílo neafrické, které má černý kontinent jen jako téma.

,