Jiří Bartoška a Marek Eben na slavnostním zahájení 53. ročníku MFF Karlovy Vary...

Jiří Bartoška a Marek Eben na slavnostním zahájení 53. ročníku MFF Karlovy Vary (29. června 2018). | foto:  Dan Materna, MAFRA

VIDEO: Ještě čtyři seriály, a už budou Vary, slibuje Jiří Bartoška

  • 9
Těsně před závěrem 53. ročníku karlovarského festivalu si Jiří Bartoška nemohl vybavit termín příštího ročníku, který vždy na konci přenosu vyhlašuje, ale bral to s úsměvem. „Mám ještě pár hodin, abych se to naučil, nebo si napíšu na dlaň tahák,“ žertoval při bilančním setkání.

Z pohledu prezidenta festivalu zůstává hlavním problémem stav festivalového paláce Thermal, jehož už schválenou rekonstrukci protahují výběrová řízení. Naopak obměnu sponzorů, kdy po šestnácti letech odešel ČEZ, festival vůbec nepocítil, nové nabídky se objevily prakticky okamžitě.

„Zatím jsme se nerozhodli, kdo se stane příštím generálním partnerem, chceme dát šanci všem. Bylo by hloupé vůči stabilním sponzorům festivalu, kdybychom preferovali ty nové. Budeme se všemi teprve jednat, smlouvy se podepisují až na podzim,“ vysvětlil Bartoška.

Podobně ještě neví, která z oceněných osobností natočí příští festivalovou znělku. „Všichni hosté jsou naší kolekcí nadšení, každý to slíbil, ale ne vždycky si pak najdou čas,“ upozornil.

Sám se letos podíval do kina hned několikrát, i když divácké rekordy své manželky zdaleka nedohnal. „Viděl jsem Mama Brazil - krása. Samozřejmě Lásky jedné plavovlásky nebo ruskou klasiku Jeřábi táhnou, kterou jsem vybral kardinálu Dukovi. To jsou filmy, které nestárnou, až srdce zaplesá.“

Hned po festivalu si naplánoval týden na chalupě, v září jej čeká další natáčení seriálu v Beskydech. Což mu připomnělo, jak se mění tradiční průpovídky: „Dříve se říkávalo: Ještě dva seriály a budou Vánoce. Teď se říká: Ještě čtyři seriály a budou Vary,“ dokládá Bartoška své přesvědčení, že se festival stal „národním svátkem filmu“.

Rozhovor s Jiřím Bartoškou najdete na videu.