Velký bratr možná zamíří do Česka

  • 6
Big Brother čili Velký bratr, nejslavnější pořad žánru reality show, zřejmě konečně najde cestu i do Česka. O divácký hit založený na nepřetržitém sledování soukromí jiných lidí se zajímá Nova.

"Je to klasická reality show, která měla úspěch v řadě zemí světa, myslíme si tedy, že na obrazovku nejsledovanější televize u nás patří," potvrdila mluvčí Novy Veronika Šmítková, že o Velkém bratru vážně uvažují.

"Nyní jednáme s majiteli licence o jejím zakoupení," dodala. Smlouva ještě není uzavřena, ale brzy by se mělo rozhodnout.

Proslulou reality show Big Brother stvořila před šesti lety nizozemská televizní společnost Endemol. Okamžitě našla miliony diváků sledujících několik týdnů soužití skupiny dobrovolníků v uzavřeném prostoru.

Licenci pořadu nakoupily další země a všude jej provázely vysoká sledovanost i bouřlivé debaty. Ve Francii se probíral "sex v přímém přenosu", v Německu došlo na milování lesbické i skupinové, na Blízkém východě byl pořad brzy stažen, protože věřící v ulicích protestovali proti soužití neoddaných párů.

Model pořadu se neustále proměňuje. Původní dům opatřený záplavou kamer a mikrofonů letos RTL 2 již v šesté sérii Velkého bratra nahradila celou vesnicí, kde sledovaní hrdinové žijí i pracují.

Ve Španělsku zase aktéři tamního Velkého bratra plnili roli veřejné osvěty: rozebírali totiž evropskou ústavu.