Emília Vášáryová

Emília Vášáryová - Okouzlující držitelka Českého lva Emília Vášáryová - Český lev 2004. (5.3.2005) | foto: Dalibor Puchta, iDNES.cz

Vášáryové držel palce manžel

  • 1
Nejvíce pomyslných bodů za celkový dojem posbírala na předávání cen Českého lva slovenská herečka Emília Vášáryová. Byla jednoznačně nejelegantnější dámou večera, za což vděčila zejména svým šatům.

V oblasti módy je jí velkým rádcem její manžel Milan Čorba, který je kostýmním výtvarníkem.

Ale zvládá i jiné úkoly. Když se herečka připravovala na roli matky v Hřebejkově filmu Horem pádem, dělal jí jazykového poradce.

S češtinou totiž nemá díky svým rodičům problémy. Vášáryová mu za to chtěla na jevišti poděkovat, ale on jí to zakázal.
"Myslím, že by se to nehodilo," svěřil se po skončení přenosu.
Jsou spolu osmadvacet let a často se potkávají i při práci. Naposledy tomu bylo ve Slovenském národním divadle či v bratislavském Štúdiu L+S.

Čorba svoji manželku "oblékal" i pro představení na Pražském hradě, kde hrála chůvu v Romeovi a Julii. Vášáryovou sobotní ocenění příjemně překvapilo.

Hlavně ji zbavilo nervozity, kterou trpěla od chvíle, kdy si v novinách přečetla, že sázky na její vítězství jsou téměř sto ku jedné. Na sošce lva ocenila i materiál, ze kterého je vyrobena. Podle ní má sklo zvláštní léčivou sílu.

Vášáryová má už slovenskou obdobu Českého lva – cenu Igric, ale zdráhala se prozradit, ze které má větší radost.

"Je to stejné, jako by měl člověk říct, které dítě má radši. Tato je momentálně nejvzácnější, protože je poslední," prohlásila.

Její manžel ovšem nepopíral, že Český lev má na Slovensku velkou autoritu, která se automaticky přenáší na jeho nositele. "Jsem rád, že se jí to podařilo."

Vášáryová během večera zavzpomínala i na první setkání se svou rolí. "Když jsem si ji četla poprvé, trochu jsem se lekla. Řekla jsem si, že to nemůže hrát nikdo jiný než česká herečka, a opravdu jsem při tom myslela na paní Janžurovou.

Byly tam velké monology, řekla bych až divadelní, a já si uvědomila, že se mi to nemusí podařit zvládnout." Až po půl roce si prý začala uvědomovat, že by to mohlo být dobré.

"Viděla jsem odezvu u štábu, a tak jsem se ubezpečila, že se mi pár věcí podařilo, ale na druhé straně tam byla spousta dalších, které jsme museli opakovat. Ale tak je to vždy, když děláte dobrý film." 

Reakce slovenských diváků byly prý stejné jako českých.  Pochvalné esemesky jí po zhlédnutí filmu posílali i neznámí lidé. Režisér Jan Hřebejk s herečkou počítá i ve svém příštím filmu Kráska v nesnázích.