V Londýně se představuje současný český film

Pod názvem Sametová generace začala ve čtvrtek v prestižním repertoárovém kině Riverside Studios v Londýně přehlídka současného českého filmu. Diváci mají tentokrát možnost zhlédnout díla tvůrců 90. let - od Gedeonova Návratu idiota přes Pelíšky Jana Hřebejka či Ondříčkovy Samotáře až po Ene Bene režisérky Alice Nellis.

Dvě desítky uváděných děl zahrnují dokumentární, animované a celovečerní filmy. Žánrově jsou nejvíce zastoupeny komedie, tematicky filmy čerpají jak z doby před rokem 1989, tak po něm. Výběr je poměrně široký - od Týcova díla z roku 1989 Vojtěch, řečený sirotek po nejnovější snímky uvedené do kin docela nedávno.

Generace českých filmových tvůrců posledních let o sobě postupně dává vědět i za hranicemi své země a vydobyla si lichotivý přídomek "druhá česká nová vlna". O současném českém filmu a jeho postavení v Evropě i problémech budou v rámci londýnské přehlídky debatovat režiséři Saša Gedeon a Alice Nellis s filmovým kritikem Nickem Bradshawem a znalcem českého filmu Peterem Hamesem.

V obrovské konkurenci se nová díla české kinematografie dosud dostávala do britské distribuční sítě poměrně sporadicky - kromě oskarového Kolji Jana Svěráka se sem v posledních letech dostala pouze Mandragora Wiktora Grodeckého a Knoflíkáři Petra Zelenky.

Postupně si však český film začíná dobývat stále větší místo na slunci. Svědčí o tom zařazování českých filmů do programu každoročního Londýnského filmového festivalu, jednak příznivé reakce v tisku.

Před přehlídkou Sametová generace otiskl poměrně obsáhlý materiál o "potěšeních nové české filmové tvorby" známý časopis Time Out. Příznivě reagovaly ve svých kulturních přílohách také některé noviny.

Minulý měsíc se zde setkal s neobyčejným úspěchem rekonstruovaný film Erotikon i další dvě díla režiséra Gustava Machatého. S nevšedním zájmem přijalo britské publikum také průřez tvorbou režiséra Františka Vláčila.

O uvádění předních děl české kinematografie na britských ostrovech soustavně usiluje České centrum v Londýně. Každoročně na podzim připravuje sezónu českých filmů. Letos představilo Britům celkem tři významné epochy historie českého filmu - přelom 20. a 30. let a pak léta šedesátá a devadesátá.