Vojtěch Jasný

Vojtěch Jasný | foto:  Dan Materna, MAFRA

V 93 letech zemřel Vojtěch Jasný, autor filmu Všichni dobří rodáci

  • 67
Ve věku 93 let zemřel režisér, scenárista i odbojář Vojtěch Jasný, autor trezorového filmu Všichni dobří rodáci. Na Facebooku to uvedlo Slovácké divadlo Uherské Hradiště.

Jasný by 30. listopadu oslavil 94. narozeniny. Jeho nejslavnějším dílem jsou Všichni dobří rodáci z roku 1968 s Radoslavem Brzobohatým. Natočil také film Až přijde kocour s Janem Werichem.

Jasný byl jedním z představitelů takzvané české filmové nové vlny. Film Všichni dobří rodáci z roku 1968 mu na mezinárodním festivalu v Cannes vynesl roku 1969 cenu za režii a pozvání do poroty dalšího ročníku, ale také perzekuci ze strany komunistického režimu.

Téhož roku emigroval a na čas zakotvil u západoněmeckých televizních zakázek. Zhruba od poloviny 80. let žil ve Spojených státech.

Vojtěch Jasný prožil dramatický život plný zvratů. Za druhé světové války byl v odboji a britským agentem.

Jako režisér debutoval v roce 1954 filmem Dnes večer všechno skončí, který natočil společně s Karlem Kachyňou. Následovaly filmy Touha (1958), komedie Procesí k panence (1961) a jeden z Jasného nejslavnějších filmů, poetické podobenství Až přijde kocour z roku 1963, v němž hlavní dvojroli ztvárnil Jan Werich, který se podílel i na scénáři.

Režisér převzal v červnu 2013 v Karlových Varech festivalovou cenu:

Pro Jasného filmy byla typická poetika a důraz na kultivovaný obraz. Týká se to i Jasného nejlepšího snímku Všichni dobří rodáci (1968) o násilné kolektivizaci. K němu se pak režisér v roce 1999 vrátil volným pokračováním Návrat ztraceného ráje s Vladimírem Pucholtem v hlavní roli.

V emigraci natočil Jasný kromě dalších snímků například adaptaci románu Heinricha Bölla Klaunovy názory nebo televizní film Nápady svaté Kláry podle předlohy Pavla Kohouta a Jeleny Mašínové. Napsal také autobiografii Život a film.

K jeho smrti se na twitterovém účtu Ministerstva kultury vyjádřil Lubomír Zaorálek: „Tak jsem si znovu poslech píseň Zpíval drozd z filmu V. Jasného Všichni dobří rodáci. Kdo tady uměl vyprávět silný tragický příběh tak neprvoplánově a hluboce? A ten zvláštní smutek, který je nad tím vším a na který nikdy nezapomenete.“

,