Evropské filmové ceny - soška pro vítěze

Evropské filmové ceny - soška pro vítěze | foto: European Film Academy

Třeštíková jede pro evropského Oscara, Geislerová jednoho předá

  • 0
Na čtrnáct set hostů uvítá v sobotu dánský televizní moderátor Mikael Bertelsen v Kodani na 21. udílení výročních Evropských filmových cen. Bude mezi nimi i režisérka Helena Třeštíková nebo herečka Anna Geislerová.

Anna GeislerováPrvní z nich si jede pro cenu za vítězný dokument René, druhá bude jednu z trofejí předávat. "Ale kterou, to zjistím až na zkoušce," řekla herečka, která na slavnosti zastupuje Česko ve výběru hvězd zítřka.

Třeštíková  svým portrétem zloděje s literárními sklony vybojovala pro Česko vůbec první evropskou obdobu Oscarů - a zatím i poslední. V dalších kategoriích se totiž zdejší filmaři neprosadili.

Ze snímků, které jsou již v našich kinech k vidění, mají nominace na nejlepší hraný titul roku francouzské školní drama Mezi zdmi či španělský thriller Sirotčinec, ve hře jsou i herec James McAvoy a skladatel Dario Marianelli za válečnou romanci Pokání.

Helena Třeštíková u plakátu svého dokumentu RenéVedle výhry Reného zveřejnila Evropská filmová akademie předem ještě vítěze ceny kritiků, francouzský snímek o přistěhovalcích Kuskus. Ví se už také, kdo získá čestná ocenění: britská herečka Judi Denchová, kterou proslavila role šéfky Jamese Bonda, a zakladatelé filmařského hnutí Dogma včetně slavného dánského režiséra Larse von Triera.

Hostitelská země letošního ceremoniálu slibuje navíc ještě celebrity zastupující dánskou královskou rodinu: v sále usednou korunní princ Frederik a korunní princezna  Mary. Televizní přenos večera se bude vysílat do pětačtyřiceti zemí. V Česku uvede jeho záznam stanice HBO 11. prosince večer.