V údolí Elah

V údolí Elah - snímek z filmu | foto: SPI International

Tommy Lee Jones, poutník v údolí Elah

  • 1
Název filmu V údolí Elah odkazuje na Izrael, kde se podle Bible před třemi tisíci lety odehrála bitva Davida s Goliášem.

Dnešním takovým údolím symbolicky prochází Tommy Lee Jones v dramatu, jež mu vyneslo nominaci na Oscara. Hraje otce syna, jenž přijel z Iráku domů - a zmizel.

Týden po svém návratu z iráckých bojišť je mladík nezvěstný a armáda ho prohlásí za dezertéra. Když se to dozvědí jeho rodiče, otec, sám válečný veterán, se vydá po synových stopách.

Během pátrání mu nepříliš nadšeně pomáhá policistka z Nového Mexika, kde chlapce naposledy viděli; hraje ji Charlize Theronová. Spolu s důkazy se postupně objevují náznaky špinavé hry, a má-li otec odhalit celou pravdu o synových zážitcích v Iráku, musí podrobit těžké zkoušce vše, v co dosud věřil.

Tvůrce oscarového snímku Crash, píšící režisér Paul Haggis, vyšel ze skutečných událostí, které shrnul článek Smrt a zneuctění v časopisu Playboy.

"Velmi silné, velmi tragické. Opravdu mě to dojalo," charakterizoval Haggis vyprávění o mladém vojákovi, jenž krutě zaplatil za své tři kamarády obviněné z vraždy. Motivy z článku nakonec propojil s jiným skutečným příběhem a přidal cestu k odhalení pravdy.

"Ať jste pro nebo proti, musíte čelit tomu, co se ve válce děje těm, které tam posíláme. Chtěl jsem vyprávět příběh o dobrých lidech, kteří musí dělat strašná rozhodnutí," vysvětlil režisér.

Tommy Lee Jones ve filmu našel i jinou myšlenku. "Podle mě také naznačuje, že slepé bezmyšlenkovité vlastenectví je nebezpečné," míní herec. A Theronová dodává: "Přivést vojáky zpět, vhodit je do společnosti a chtít, aby fungovali jako běžné lidské bytosti, je trochu moc."

Výroba filmu začala před Vánocemi 2006 v Albuquerque v Novém Mexiku, kde štáb zůstal dlouho. Natáčel tu na 28 místech  -mimo jiné na výstavišti a v nemocnici, v několika barech či striptýzových klubech i v budově někdejšího okresního soudu.

Pak se produkce přesunula do Whiteville, malého městečka blízko Memphisu v Tennessee, kde vznikl filmový domov ústřední rodiny. A nakonec se vydala do Maroka, kde vznikly scény z války v Iráku - výjevy bitvy v nerovných podmínkách, která po těžce vybojovaném vítězství pokračuje i doma traumaty, stresy, slzami.

"Název v Údolí Elah se mi zalíbil, protože vypovídá mnohé o podstatě filmu," přiznává Haggis. "Král Saul poslal Davida do údolí Elah, aby bojoval s Goliášem, vyzbrojen pouze pěti kameny. Zeptal jsem se sám sebe, kdo by to udělal? Kdo by poslal mladého muže do boje s obrem? A také film volá po naší zodpovědnosti, když posíláme mladé muže a ženy do války."