VIDEO: Pražské návraty Tima Burtona. Slavný režisér zve na jedinečnou výstavu

  • 2
Režisér Tim Burton se po deseti letech vrátil do Prahy se svou unikátní výstavou Návraty dokumentující jeho úspěšnou padesátiletou kariéru. „Prahu jsem si zamiloval pro gotickou krásu, slabost pro loutky a marionety a i kvůli jejím obyvatelům. Věřím, že se vám výstava bude líbit,“ vzkazuje Burton návštěvníkům. Výstava je přístupná v pražském Obecním domě do konce září.

Tim Burton je znám především jako filmový tvůrce. Mezi jeho nejznámější snímky patří Střihoruký Edward, Ed Wood, Batman nebo Beetlejuice. Postavy, interiéry i scenérie k filmům si sám navrhuje, skicuje, dokáže je modelovat a animovat. Už jako kluk začal pomocí tužky a štětce vytvářet zvláštní světy, do nichž zasazoval nezvyklé příběhy. A nikdy s tím vlastně nepřestal.

Výstava s názvem Návraty, která bude v Praze dostupná až do konce září, slibuje návštěvníkům, že je přesune do dějů jednotlivých filmů, ale i seriálů, které Burton za svou dlouhou kariéru vytvořil.

Představí přibližně 600 děl včetně storyboardů, skic, scénografií, loutek, fotografií a další. Evropskému divákovi se naskytne pohled do historie amerického zábavního průmyslu a jeho obskurních forem, fenoménů a módních trendů, ze kterých Tim Burton čerpal. Ale i ty, které sám inspiroval.

Burtonovy mikrosvěty

Jedním z hlavních lákadel výstavy jsou režisérovy „habitas.“ Jsou to propracované modely fiktivních mikrosvětů, jejichž výroba někdy trvala více než rok a podíleli se na ní nejen architekti, stavaři, animátoři, režiséři, střihači, zvukaři, překladatelé, tiskaři, ale i výrobci lodí.

Výstava Tima Burtona se po více než deseti letech znovu vrací do Prahy

Kromě toho bude expozice doprovázena hudbou jeho dvorního skladatele Dannyho Elfmana. Ten je známý například i pro složení znělky seriálu Simpsonovi.

V pořadí je to již třetí Burtonova výstava. První byla v newyorském Muzeu moderního umění, podruhé před deseti lety v Praze a nyní se opět vrací. „Před deseti lety jsem byl atmosférou Prahy okouzlen a nyní se na ni těším stejně, i když bude na jiném místě. Prahu jsem si zamiloval pro gotickou krásu, slabost pro loutky a marionety a i kvůli jejím obyvatelům. Díky za pozvání! Věřím, že se vám výstava bude líbit,“ řekl Burton ve vzkazu k návštěvníkům.

Výstava Návraty navazuje na celosvětové turné, které potěšilo návštěvníky nejlepších světových muzeí a galerií včetně Muzea Maxe Ernsta v Bruhlu, Galerie umění Mori v Tokiu, Muzea Franze Mayera v Mexiku, Muzea designu v Soulu a mnoha dalších. V Česku se konala před více než 10 lety v domě U kamenného zvonu, tehdy ji navštívilo přes 100 tisíc návštěvníků.