Televizní rok začne seriálem o seriálech

  • 3
Vnímá-li Česká televize čas se zpožděním, neboť jedinou nefalšovanou legraci vhodnou na silvestra, Brouka v hlavě, vysílá až zítra, měl by alespoň divák tušit předem, co ho čeká. Dočte-li se v pondělí, že v neděli, kdy bloumal po smutných barech, se mohl doma za břicho popadat, nálady mu to nepřidá.

Takže pravidelné doporučení i včasné varování - které od nynějška vždy v sobotu najdete na stránkách kulturní rubriky -  se může hodit. Televize totiž upoutávky typu „Nedívejte se, ztráta času“ kupodivu nevyrábějí.

Brouk v hlavě, zítra večer na ČT 1, pohoda zaručena. Na nic víc si nehraje, za nic se nepřevléká. Klasická fraška Georgese Feydeaua se s úspěchem uvádí v pražském Divadle na Vinohradech, její televizní podoba v úpravě režiséra Zdeňka Zelenky vyhrála nedávno festival komedií Novoměstský hrnec smíchu.

V obou verzích září v hlavní dvojroli Viktor Preiss. Tvrdí, že televizní text ho zaskočil natolik, jako kdyby se v noci vrátil do bytu s přestavěným nábytkem.

Děj se neaktualizoval, nemodernizoval, přiznává éru upjatých měšťanských salonů a červených lampiček hodinových hotelů, jen na této půdě řádí podle moderních pravidel. S nadhledem, ale bez parodie.

Je to více komedie dell'arte než veselohra, jedna z těch vděčných věciček, kde se z herců stávají komedianti a které lze vysílat i za padesát let. Škoda jen, že dámy se vedle Preisse, Martina Dejdara či Františka Němce utrhly ze řetězu o poznání méně.

Ovšem Brouk v hlavě ojedinělá kusovka - jistota jménem nový seriál se zatím neurodila. Tak aspoň přišel dokumentární seriál o seriálech nazvaný Pokračování příště vysílaný od středy na ČT 1. „Důkladně probereme seriály notoricky známé - Cirkus Humberto nebo Pana Tau - i ty zapomenuté jako Klapzubova jedenáctka, Matka nebo Dlouhá bílá stopa,“ slibují autoři cyklu.

Vystřídá se jich víc, což může být zajímavé. Vedle slz pamětnické nostalgie totiž lze čekat i nové generační kulty, například partu dnešních mladých, která miluje a „sjíždí“ rodinnou sci-fi sérii Návštěvníci.

Zároveň je to hořký paradox: vyvolávat duchy legend, když nové legendy nevznikají a duchové těch starých ještě neslezli z obrazovky. ČT opakuje Četnické humoresky (než přidá díly nové), Ranč U zelené sedmy, Jakubiskovu Neveru po slovensky z roku 1980 a cyklus Byli jednou dva písaři.

Prima vrací po Ženě za pultem opět na čtvrteční večery seriál z roku 1984 My všichni školou povinní, další z děl takzvaně „soft“ čili měkkých, ideologicky jakžtakž neškodných, kde dnešní drobotinu zaskočí jen soudružka učitelka. Pokračuje také v Malém pitavalu z velkého města.

Nova začíná od středy reprízovat vlastní rádoby legendu, Hospodu o dvaapadesáti dílech; do konce roku má vystaráno. A divák chtivý novinek už ví, kdy se může utrhnout od obrazovky. Skoro denně.

,