TELEVIZIONÁŘ: Myslíš, že nám dá? Všechno bude nese napětí i legraci

  • 4
S vědomím divácké nedůvěry vůči oceněným filmům se chce pro správnou volbu nedělního večera vytáhnout lacinou návnadu v podobě siláckých vulgarit, tak zábavných v podání pubertálních paniců.

Třeba jejich dialog o stopařce – Myslíš, že nám dá? – Ta se na to úplně třese, vole. 

Ale nebylo by to fér, protože zimní jízda za svobodou Všechno bude, která vedle trofeje karlovarského festivalu za režii a ceny kritiků nasbírala šest Českých lvů včetně kategorie film roku, nestojí zdaleka jenom na světáckém holedbání v jádru nevinných, vystrašených a osamělých školáků za volantem ukradeného vozu. 

Je v ní něha, touha, napětí, dojetí, tvrdý náraz na svět dospělých, kteří se neštítí zrady, ale taky spousta twainovské romantiky cest za dobrodružstvím. Naopak chybějí poučky, vysvětlivky, morality, sociální vyděračství. 

A pokud se to pořád ještě zdá málo, pak si divák může připočíst jistotu, že až skončí časově úsporné Všechno bude, dá se přepnout na Policii Modrava, kde v téže době teprve dožvýkají poslední sousto z policejní kantýny a začnou mudrovat, kdo je vrah, kterého beztak člověk uhádne zpravidla už před prvním reklamním předělem. O zbylých, vesměs reprízových titulech nedělní nabídky nemluvě.