Vladimír Kulich (vlevo) ve filmu Templář | foto: ČT

TELEVIZIONÁŘ: Urostlý rodák, který velí v Templáři dánské armádě

  • 3
V tuzemských kinech se britský Templář nehrál, v sobotu na ČT2 má televizní premiéru, takže s výjimkou majitelů Blu-ray vydaného před deseti lety ví málokdo, jak si tu vede rodák Vladimír Kulich.

V dobovém příběhu z Anglie 13. století, kde hrají takové hvězdy jako James Purefoy, Paul Giamatti, Brian Cox či Derek Jacobi, rozhodně nezapadl, jeho kapitán Tiberius totiž velí celé armádě.

Jmenovitě dánským žoldákům, jež si král Jan řečený Bezzemek povolal k odvetě vůči vítězným povstalcům, kteří jej donutili podepsat velkou listinu svobod omezující jeho moc, Magnu chartu. Aby se dočkal slíbených posil z Francie a mohl táhnout na Londýn, musí dobýt hrad Rochester bráněný templářskými rytíři.

Pražský rodák Kulich, který vyrůstal s matkou v kanadské emigraci a po hokejových začátcích se vrátil ke snům o herecké dráze, prorazil v Hollywoodu zejména svým urostlým zjevem a fyzickými schopnostmi. Ztvárnil Bulywyfa ve filmu Vikingové nebo gangstera v thrilleru Equalizer, za sebou má snímky Sejmi eso či Crash a řadu vesměs akčních seriálů. 

V létě mu bude pětašedesát, přesto jen loni stihl čtyři projekty včetně epizody ze série S.W.A.T. nebo historického příběhu o římských legiích, kde si spolu s Kulichem zahrál Mickey Rourke.