Válečné výjevy z filmu Tenkrát v ráji

Válečné výjevy z filmu Tenkrát v ráji | foto: DP Film

TELEVIZIONÁŘ: Až Příliš vzdálený most, pod nímž se krčí Tenkrát v ráji

  • 9
Třebaže si to žádá Den vítězství, může být hodně nebezpečné nasadit dva válečné filmy čtyřiadvacet hodin po sobě. Zvláště když britský Příliš vzdálený most vysílaný v sobotu patří do naprosto jiné filmařské ligy než nedělní český příběh Tenkrát v ráji.

Fascinující obraz spojenecké operace Market Garden, kde režisér Richard Attenborough v roce 1977 uplatnil nevídanou sestavu hereckých hvězd – potkali se Dirk Bogarde, James Caan, Michael Caine, Sean Connery, Gene Hackman, Anthony Hopkins, Laurence Olivier či Robert Redford, totiž až křiklavě usvědčuje z neumětelství předloňský tuzemský pokus o poctu horolezci Josefu Smítkovi popravenému nacisty. 

Vznik českého filmu podle skutečného příběhu podpořily stát i veřejnoprávní instituce, aniž je zajímalo, proč se u projektu stále mění režiséři. Tak nakonec vznikla zmatená a až neskutečně diletantská slátanina, která se měla hned po trapné slavnostní premiéře raději ztratit, spálit, zahrabat pod zem, zavřít do nedobytného trezoru a pouštět pod přísným utajením výhradně studentům jako odstrašující příklad profesní ostudy. 

Obchodní úvaha velí – odvysílat, když už jsme do toho investovali. Ale rozumnější by bylo oznámit poruchu a nasadit hrající si koťátka.

Další tipy z televizního programu