Z filmu Vinnetou a Old Firehand

Z filmu Vinnetou a Old Firehand | foto: ČT

TELEVIZIONÁŘ: Oživil mrtvou Nšo-či, u diváků však Old Firehand propadl

  • 13
Lovec kožešin respektovaný bledými i rudými tvářemi, který se po nedělním bloku Chalupářů vrátí na ČT1 ve filmu Vinnetou a Old Firehand, měl na plátně smůlu.

V knižní podobě sice Old Firehand patřil mezi první klíčové hrdiny mayovek ještě v době, kdy byl náčelník Apačů Vinnetou jen vedlejší postavou, dokonce mimo jiné zasahoval v Pokladu na Stříbrném jezeře nebo úspěšně soupeřil o srdce Vinnetouovy lásky Ribanny.

Ovšem ve filmech, kde majitele obrazné „ohnivé ruky“ předběhla v čase i popularitě „drtící ruka“ čili Old Shatterhand, se nedostal ani k jezernímu pokladu, ani ke sličné Ribanně.

Z filmu Vinnetou a Old Firehand

Teprve v druhé půli 60. let, kdy byly hlavní příběhy série vyčerpány, totiž vymysleli tvůrci pro Old Firehanda úplně nové, samostatné dobrodružství. Zkušený zálesák s přesnou muškou, kterého ztvárnil kanadský herec Rod Cameron, tu brání mexické městečko před bandity, jejichž vůdce hodlá ze zdejšího vězení osvobodit svého bratra.

Old Firehandovi pomáhá samozřejmě Vinnetou doprovázený svou sestrou Nšo-či, ač zabitou paradoxně již ve dříve natočeném filmu Vinnetou. Právě účelové zmrtvýchvstání hrdinky v podání Marie Versiniové patřilo k příčinám chladného diváckého přijetí Old Firehanda, kterému navíc autoři připsali melodramatickou linku, kdy spolu se svou dávnou milou potkává i jejich syna, o jehož existenci neměl dosud tušení.

Zmatek dovršil Rik Battaglia, představitel kapitána Mendozy, kterého přitom pouhý rok před Old Firehandem fanoušci série viděli coby ústředního padoucha v závěrečné epizodě původní série Vinnetou – Poslední výstřel. Ale i nejslabší článek do řetězu klasických mayovek patří.