Z dokumentu Last Stop Larrimah | foto: Max

TELEVIZIONÁŘ: Kdo snědl Paddyho, hosté v koláči, či mazlíček krokodýl?

  • 1
Zábavný film, který našel fascinující zápletku a ještě přesvědčivější postavy přímo v realitě. Tak se v recenzích píše o snímku Poslední zastávka Larrimah, jehož premiéru nasazuje streamovací služba Max.

Prvky dokumentu a detektivní záhady propojuje na půdorysu australského městečka Larrimah, zapadákova všech zapadákovů, který má pouze jedenáct obyvatel. Přesněji řečeno jich měl jedenáct – až do onoho dne, kdy jeden z občanů záhadně zmizel i se svým psem.

Absurdní komunita lidí, kteří se rozhodli žít co nejdále od běžné civilizační sítě, logicky zahrnuje vesměs výstřední osobnosti, jež nastolují neméně bizarní vyšetřovací verze.

Třeba že zmizelého Paddyho zabila dáma jménem Fran, aby jej použila do svých vyhlášených masových koláčů, nebo jistý Barry, který čirou náhodou jako domácího mazlíčka chová krokodýla.

Společenství místa, které režisér Thomas Tancred představuje s podtitulem „příběh z vnitrozemí v pěti kapitolách“, obsahuje charakteristiky, vztahy, vzájemné řevnivosti a konkurenční boje, přičemž rozhovory se současnými aktéry propojuje s archivními záběry z 80. let.

Buduje tak kroniku drobných lokálních událostí, které beztak již malou komunitu rozdělily na různé frakce, a také zachycuje skomírání kdysi důležitého bodu na mapě, dnes pozapomenutého a na padesát mil vzdáleného od nejbližší policejní stanice.

Svým způsobem se tak dokumentární detektivka podobá klasické záhadě zamčeného pokoje, kde existuje pouze omezený, jasně daný počet podezřelých, z nichž každý mohl mít motiv. A přestože se tělo zmizelého zatím nenašlo, filmaři tvrdí, že své řešení zločinu nabízejí.


Témata: film, koláč