Z filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku

Z filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku | foto: ČT

TELEVIZIONÁŘ: Od Hamleta k velrybě. Život herce Františka Němce

  • 7
Před pěti lety spolu sedli do kabrioletu a natočili dokument, který se při sobotním návratu na obrazovky náramně hodí. Hlavní aktér portrétní road movie Život herce: František Němec, jejž režisér Jiří Strach oslovuje vžitým Fráňo, totiž před pár dny oslavil osmdesáté narozeniny.

Němcova jevištní kariéra našla jeden z vrcholů v legendární inscenaci Hamleta na půdě Národního divadla, televizní dráha pak ve filmech Marie Poledňákové Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny – mimochodem do dětské role právě Němec prosadil Tomáše Holého.

Ovšem na scéně hrál i Valmonta z Nebezpečných vztahů či profesora Higginse v Pygmalionu, z jeho prací pro obrazovku stačí připomenout čtyřdílného Muže v pozadí, seriály Nemocnice na kraji města, Cirkus Humberto, Sanitka či 30 případů majora Zemana, k jejichž sporné propagandě se v dokumentu vyjadřuje; podobně jako k antichartě.

Před kamerou stál Němec od raných 60. let, některé role jej minuly, třeba v pohádce S čerty nejsou žerty, kde nakonec roli správce zvažovanou pro Němce ztvárnil Viktor Preiss.

V jiných se zdá být neviditelný, například coby dabér tajemníka Humpreye Applebyho ze seriálu Jistě, pan ministře, v jehož adaptaci na vinohradské scéně se pak vrátil, nebo Jeffa Randalla v seriálu Randall a Hopkirk.

Namluvil i part Michala Dočolomanského v komedii Adéla ještě nevečeřela nebo Vlastimila Harapese ve filmu Den pro mou lásku. Nelze opomenout pohádky, v nichž mimo jiné dvakrát hrál Lucifera, a jeho osobitý hlas provází řadou audioknih.