Brian Cox ve filmu Churchill

Brian Cox ve filmu Churchill | foto: ČT

TELEVIZIONÁŘ: Cena, která se platí za příliš mnoho Churchillů

  • 7
Píše se červen roku 1944, pouhých devadesát šest hodin zbývá do vylodění spojenců v Normandii, ale jeden jediný muž stále stojí válečnému plánu tvrdošíjně v cestě. Titulní hrdina snímku Churchill.

Příběh, který se v našich kinech nepromítal a v sobotu večer jej v premiéře uvádí ČT2, představuje britského premiéra Winstona Churchilla v poněkud jiném světle i v odlišném hereckém pojetí než obvykle.

Brendan Gleeson jej ztvárnil v televizním projektu V srdci bouře – Churchill ve válce, Gary Oldman v Nejtemnější hodině, za niž získal hereckého Oscara, John Lithgow v seriálu The Crown.

A tady dostal šanci Brian Cox, jehož Churchill se utápí v pochybnostech. Děsí se možných ztrát, bojí se, že vstoupí do dějin jako strůjce masakru, zdržuje vojenskou operaci, přestože generál Eisenhower a maršál Montgomery na něho naléhají. Až musí zasáhnout král Jiří VI. a hlavně paní Churchillová.

Napětí vládlo i v zákulisí filmu, neboť kvůli skotským protikuřáckým zákonům týkajících se i natáčení musel Cox předstírat, že kouří elektrický doutník, raději přibral dvaadvacet liber, než by nosil vycpávky, a pro jistotu se naučil celý scénář nazpaměť.

Že mu pak pocty za stejnou roli v témže roce výroby vyfoukl kolega Goldman, to už je prostě cena za příliš mnoho filmových Churchillů.