Britský herec Matthew Macfadyen pózuje s cenou Emmy za vedlejší roli v seriálu Boj o moc. (12. září 2022) | foto: ČTK

TELEVIZIONÁŘ: Mocná rodina, v níž nadále pokračuje tvrdý Boj o moc

  • 1
Do čtvrté série vstupuje v neděli na HBO Max uznávaný americký seriál Boj o moc, který loni ovládl televizní ceny Emmy. Vedle vítězství v kategorii dramat bodovali i herci, Jeremy Strong za nejlepší mužský výkon v dramatickém díle a Sarah Snooková coby nejlepší herečka ve vedlejší roli.

Vypjatá vztahová sága Boj o moc vypráví o rodinném klanu magnátů v oboru mediálního a zábavního průmyslu. Poté, co se otec vzdá vedení firmy, jeho čtyři potomci proměňují korporátní bitvu v soukromou rodinnou válku.

Pro výtečně napsaný i zahraný Boj o moc je typické, že se tu prakticky nenajde bezvýhradně kladná postava a že veškeré osobní vazby procházejí devastací. Projekt, který by mohl nést podtitul Hra o trůny bez draků, přivedl na svět britský tvůrce Jesse Armstrong.

Mimo jiné se proslavil scénářem filmu Čtyři lvi, kouzelně nekorektní komedie, v níž se neobratní teroristé pokusí v převlecích spáchat sebevražedný atentát během londýnského maratonu. Za předešlou satirickou komedii Politické kruhy získal dokonce nominaci na Oscara, nicméně nejvíce poct nasbíral právě za Boj o moc.

Nejen fanoušky jeho seriálu, ale i herce proto zaskočila zpráva, že čtvrtá řada by měla být zároveň poslední. „Byla jsem pořádně naštvaná. Měla jsem obrovský pocit ztráty, zklamání a smutku,“ přiznala Snooková.

„Mohli nám to alespoň sdělit hned na začátku natáčení premiérové série, ačkoliv chápu, že konec nechtěli oznámit, dokud existovala možnost, že Boj o moc bude přece jenom pokračovat.“ Teoretická šance na změnu v plánech televizních stanic sice trvá vždycky, jenže tady by si své rozhodnutí musel rozmyslet sám Armstrong.