Svěrák vybíral muže pro svůj nový film

- Více než čtyři stovky mužů z Českolipska přišly na nábor komparsu do českolipské restaurace Lípa. Jan Svěrák totiž tu vybíral kompars pro svůj nový film Tmavomodrý svět. "Vybíráme jen menší štíhlé sportovní postavy. Originální kostýmy anglických letců, které máme, jsou totiž pro drobnější muže," řekla Soňa Ticháčková z castingové agentury.
Skupina statiků z Českolipska podle ní dostane ve filmu role pilotů, mechaniků a zbrojířů. Natá čení filmu, jehož rozpočet činí asi 240 miliónů korun, začne 27. března v Praze; do severních Čech se filmový štáb přesune 4. dubna.

Na letišti v Hradčanech u Mimoně, které v předlistopadové době sloužilo sovětským vojákům, bude Svěrák točit asi jeden měsíc. Námětem velkofilmu jsou přátelství, hrdinství i lásky československých stíhačů ve službách Britského královského letectva v době druhé světové války.

Více informací ve článku:
Úspěšný rodinný tým se pouští do dalšího projektu

Hlavní postavu ztvární Ondřej Vetchý, v roli jeho nejlepšího přítele se objeví sedmnáctiletý student pražské konzervatoře Kryštof Hádek. Ve filmu si zahrají i Oldřich Kaiser, Linda Rybová, Miroslav Táborský, německý herec Hans Assmann a anglická herečka Tara Fitzgeraldová. Na plátnech kin by se měl snímek objevit příští rok v květnu.