Sněženky a machři

Sněženky a machři - Fotografie z filmu Sněženky a machři. | foto: Česká televize

Sněženky a machři 2 - rozhodnou čtenáři

  • 7
Osud zamýšleného filmu Sněženky a machři po čtvrt století mají v rukou jeho herci – a také čtenáři.

ANKETA
Chtěli byste vidět pokračování filmu Sněženky a machři? - hlasujte ZDE

Hvězdy někdejšího hitu o studentech a kantorech na horách Sněženky a machři, jejž v roce 1983 vidělo přes milion diváků, dostaly teprve nyní výtisk knihy, v níž scenáristé Radek John a Ivo Pelant líčí další osudy a setkání hrdinů po pětadvaceti letech. "Rozhodnou herci, zda do pokračování půjdou," přiznal John.

Záleží také na čtenářích: pokud se přírůstek vánočního trhu v počtu pěti tisíc kusů prodá, pak to podle producenta Jana Nejedlého znamená, že zájem o návrat k slavnému filmu existuje.

Nepůjde však už o teenagerovskou komedii, rozhodně ne o druhé Snowboarďáky. Tvůrci chtějí oslovit dnešní střední generaci, jež se Sněženkami a machry vyrůstala. "Také to nebude jen legrace, osudy hrdinů v raném kapitalismu jsou leckdy drsné," upozornil John.

Kam doputovaly postavy z roku 1983? Profesor Radka Brzobohatého musel opustit gymnázium a vede horský penzion. Jezdí za ním i stále krásná dcera Evy Jeníčkové, která jinak ve Státech dělá na lodích estrády pro vojáky.

"To vše je zajímavé, uznávám – ale jak to bude s lyžováním? Nemyslím sebe, já jsem v kondici, ale co tady s dědky?" utahoval si Brzobohatý z trojice představitelů někdejších studentů.

Jan Antonín Duchoslav coby rebel Viky, který se podle knihy stal lyžařským instruktorem, je prý také ve formě: "Za dva týdny jedu na hory."

"Já tak na paralympiádu," prohodil Michal Suchánek, jehož smolař Mácha se stal televizním komikem pořadu Telemáchoviny. A romantiku Václava Kopty, který opět potká milovanou profesorku Veroniky Freimannové, prý lyže ve "dvojce" nehrozí.

Točit by se mohlo příští zimu, režisér zatím není vybrán. Novou knížku od autorů dostane i tvůrce prvního filmu Karel Smyczek.

,