Z televizního cyklu Soukromé pasti

Z televizního cyklu Soukromé pasti | foto: archiv TV Nova

Seriálu Soukromé pasti hrozí pokuta za mravní ohrožení mládeže

  • 100
Kvůli nedávno odvysílanému seriálu Soukromé pasti se ocitla "v pasti" i sama televize Nova. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání s ní zahajuje správní řízení. Vadí jí jeden z dílů nazvaný Fajn brigáda.

Příběh popisuje život studentky Žanety, která si přivydělává jako společnice. Když s nabízením těla za peníze skončí, zamiluje se do jednoho mladíka a následně s hrůzou zjišťuje, že jeho otec za ní chodil jako zákazník.

Rada ve varování zaslaném Nově píše, že pořad může ohrozit mravní vývoj mládeže. Dospěla k tomu na zasedání začátkem října. Nově ve správním řízení hrozí i pokuta. Rada dává televizím za závadné pořady až statisícové sankce. Pokud Nova prohraje, příště by pořad patrně musela vysílat po desáté večer.

Lidé na Nově jsou z názoru rady podle zdroje MF DNES dost v rozpacích. Výhrady totiž směřují - na poměry komerční televize - k takřka veřejnoprávnímu pořadu, který lidem pomáhá. Pracovníci Novy nechápou, jak jinak poutavě představit témata, o kterých by se mělo ve společnosti diskutovat.

Televize jako terapie

Soukromé pasti v deseti dílech popisovaly jevy jako zneužívání dítěte v rodině (Tatínkova holčička) nebo příběh ženy, která si musí vybrat mezi dítětem a kariérou (Něžný vetřelec), či třeba homosexualitu (Jiná láska). Podle psychologů mohou tyto pořady obětem skutečného zneužívání dodat odvahu k tomu, aby se obrátily na policii.

Radě se nezdá ani upoutávka na Soukromé pasti. "Televize označila v upoutávce pořad za nevhodný pro děti, přitom ho vysílala už v osm večer," cituje z usnesení předseda rady Václav Žák. Podle Novy rada kritizuje i údajné vulgarity, které v pořadu zazněly, hlavně v dílu Jiná láska. Není však jasné, která slova konkrétně analytikům vadí.

"Aby mohl mít pořad výchovný účinek na mladé lidi, tak v něm protagonisté musí mluvit jejich jazykem," reaguje jeden z manažerů Novy, který si nepřál být jmenován.

Mluvčí Novy Michala Fričová říká, že televize Soukromé pasti od počátku považuje za kontroverzní dílo. "Vedli jsme o něm debaty s psychology. Počítali jsme s tím, že se na něj rada zaměří," uvedla. Už před uvedením Soukromých pastí předpovídal i generální ředitel Petr Dvořák, že televize jde do rizika. Seriál se však Nově odvděčil vysokou sledovaností 1,5 milionu diváků a od kritiků sklidil příznivé recenze.