z filmu Prokletý ostrov

z filmu Prokletý ostrov | foto: Bontonfilm

Scorsese a DiCaprio se sešli počtvrté, tentokrát na Prokletém ostrově

  • 9
Přesně před týdnem měl Prokletý ostrov festivalovou premiéru v Berlíně. Do německých kin však vstoupí až nyní – stejně jako do českých, francouzských, novozélandských. A všude se na něj čeká se zájmem, protože jej stvořil slavný tandem: režisér Martin Scorsese a herec Leonardo DiCaprio.

Nejprve společně natočili Gangy New Yorku, poté životopis Letec a do třetice oscarovou Skrytou identitu. Na Prokletý ostrov však vyrazili v duchu jiného žánru – psychothrilleru, jejž nabízí ve své románové předloze Dennis Lehane.

z filmu Prokletý ostrovPodle knížek někdejšího hotelového šoféra již vznikly ceněné filmy Tajemná řeka a Gone Baby Gone; navíc je autorem několika epizod seriálu z drogového podsvětí The Wire, kde si zahrál první malou roli. U Prokletého ostrova si Lehane poprvé zkusil další profesi: stal se výkonným producentem.

Nicméně hlavně píše, tvůrčí psaní také vyučuje a před časem se přiznal: "Zjistil jsem, že dovedu psát dva druhy povídek: velmi absurdní, zvláštní až surrealistické, a naopak příběhy hodně temné, leč realistické. Nikdy jsem oba typy při psaní nedokázal propojit, ač na život se dívám oběma způsoby."

Šílený detektiv?

z filmu Prokletý ostrovMožná se absurdita a reálnost potkají právě v Prokletém ostrově. Skutečné rysy má dějiště filmu, dokonale střežená psychiatrická léčebna určená pro ty nejtěžší případy, vybudovaná na osamoceném ostrově uprostřed oceánu.

A přesto se tu dějí přízračné věci: ze své cely záhadně zmizí jedna pacientka – šílená vražedkyně, již si zahrála Emily Mortimerová. Na ostrov dorazí detektivové čili DiCaprio a Mark Ruffalo, kteří po ženě pátrají; přitom pozorují, že zdejší personál vedený doktorem v podání Bena Kingsleyho si moc nepotrpí na běžné léčebné metody.

z filmu Prokletý ostrovNěco tady zkrátka není v pořádku – ale dost možná je to DiCapriův hrdina sám. Píše se totiž rok 1954, tudíž Amerika ještě nesetřásla strachy druhé světové války, a už se znovu bojí – pro změnu komunistů. DiCapriův hrdina v sobě nese veškerá traumata doby: jako válečný veterán se ještě nevyrovnal s hrůznými zážitky a coby vdovec se smrtí manželky, cítí napětí v celé společnosti i záhadné dusno na ostrově.

Jenže postupně se těžko rozlišuje, kde končí jeho zdravý instinkt a začíná sklon k nepříčetnosti, kterému se ve skličujícím prostředí duševně nemocných nesnadno odolává.

Jako Caligariho kabinet

z filmu Prokletý ostrovZatímco diváci se těší na vděčné strašidelné napětí znásobené hrozícím hurikánem a na zajímavou hereckou sestavu, do které zapadají ještě Michelle Williamsová, Max von Sydow či Patricia Clarksonová, režisér přiznává, že v Prokletém ostrově vidí spíše drsné psychologické drama.

"Rád dělám filmy, které mají více vrstev. Hlavní hrdina prožil věci, jaké bych nikomu nepřál, a teď se s nimi musí naučit žít. Cesta na ostrov a hledání zmizelé pacientky je pro něj současně cestou k hledání sebe sama," říká Scorsese o postavě svého dvorního herce.

z filmu Prokletý ostrovPřesto zvažoval i jiné kandidáty, třeba Roberta Downeyho jr. a Joshe Brolina, a studio původně projekt chystalo pro Davida Finchera s herci Bradem Pittem a Markem Wahlbergem; těm však nakonec připadl jiný film.

A Scorsese vyhrál, zvláště když producentům řekl, že mu nálada Prokletého ostrova připomíná slavný německý horor Kabinet Dr. Caligariho, a když svůj nadšený souhlas přidal i DiCaprio. Neboť v Hollywoodu se říká, že nač tahle dvojice sáhne, to pozlatí.