Kamera, film, režie - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Šanci na Oscara mají tři české filmy

  • 3
Česko může v boji o prestižní Oscary zastupovat jeden ze snímků Horem pádem, Mazaný Filip a Mistři. Získaly nejvíce hlasů v hlasování České filmové a televizní akademie.

Vítěz bude znám v pátek. Šanci na úspěch mají i Želary, které aspirují na cenu Evropské filmové akademie.

"Jméno snímku, který zvítězil, zveřejní akademie v pátek dopoledne," řekl tajemník ČFTA Martin Šprinc s tím, že vítěze pak doporučí k nominaci na cenu americké Akademie filmových umění a věd v kategorii Nejlepší cizojazyčný film.

Z filmů, které jsou v užším výběru, se nejvíc hovoří o Hřebejkově příběhu ze současnosti Horem pádem. Ač měl premiéru teprve minulý týden, má už firmu, která ho uvede do amerických kin.

Jde o společnost Sony Pictures Classics, největšího a nejlepšího  distributora nezávislé filmové tvorby v USA. Právě uvedla do amerických kin Želary Ondřeje Trojana, který je producentem Hřebejkova filmu, starala se i o snímek Musíme si pomáhat. - recenze Horem pádem ZDE

Ostře nabitá filmová parodie na příběhy detektiva Phila Marlowa nazvaná Mazaný Filip pochází z tvůrčí dílny režiséra, scenáristy a producenta Václava Marhoula. Právě se objevila na DVD ve videopůjčovnách a společnost Warner Home Video ji do prodeje uvede koncem září vzhledem k mnoha bonusům na dvoudisku.

V kinech zhlédlo Marhoulův film na 160.000 diváků, získal dva České lvy za rok 2003 a Vladimír Smutný výroční cenu Asociace českých kameramanů. - recenze Mazaného Filipa ZDE

Snímek Mistři Marka Najbrta reprezentoval českou kinematografii v soutěži letošního MFF v Karlových Varech, cenu ale nezískal. Podle režiséra film navzdory názvu není příběhem o fotbalu a hokeji.

Hlavní roli v této groteskní vizi zkaženého národa mají normální i zvláštní příběhy lidí z jedné české vesničky. Je to film o iluzích, lidech, kteří po něčem touží, milují se, podvádějí a občas uvěří nesmyslům, obrazem toho, co si Češi myslí o národní povaze, mentalitě a situaci. - recenze Mistrů ZDE

Trojanovy Želary, které loni v klání o Oscary neuspěly, začátkem léta Českou filmovou a televizní akademií doporučené na Evropské filmové ceny. Podle Šprince Evropská filmová akademie snímek nominovala do hlavní soutěže.

Představitelka hlavní role Aňa Geislerová byla na Filmových dnech Undine v Rakousku odměněna cenou za herecký výkon. - rozhovor s Geislerovou ZDE

,