Z televizního filmu Opravdová láska

Z televizního filmu Opravdová láska | foto: Česká televize

S lepší televizí za lepší svět. Jenže s kterou?

Česká televize má dočasně smůlu; je jediná na ráně. Prima i Nova si premiéry šetří na jaro, zatímco Kavčí hory svými novinkami diváka zahltily. Ale nenasytily, tedy pokud nemlsá absurdity.

Opravdová láska, která včera završila čtveřici příběhů v Paříži působící Andrey Sedláčkové, jako by přejala hrdinčinu (a režisérčinu) nákazu francouzskou filmovou vlnou upovídaného sebenimrání a umělostí vztahů.

Napůl absurdní drama, napůl Cimrman; postavy posedlé svými otci a vůbec traumaty minulosti vedou závažné řeči a činí chorobné kroky, přičemž s výjimkou figurky Vojty Kotka není široko daleko normálního živáčka.

Z mile nahořklé sebeironie úvodního filmu z roku 1999 Ze života pubescentky přes díly Můj otec a ostatní muži a Krásný čas dospělo vyprávění k pěkné pocitové náladě, ale obsahové prázdnotě, již ještě podtrhuje vynucené rádobycivilní herectví. Přesto se tu alespoň v epizodních rolích nevtíravě blýskly legendy Jana Štěpánková a Marie Drahokoupilová.

Dan Bárta jako host
Klubíkovi se hráli v podobě čtyř pilotních dílů před půlnocí na ČT2, což je první absurdita: nač testovací vysílání, které nikdo neuvidí? Druhou absurditu pěstují záměrně. Tvůrci mluví o "road tv" či "neožánru", jenž má nastolit "bezprostřední, neokázalý, bezbariérový kontakt" s divákem, a rodinka jejich hrdinů vymýšlí vlastní stanici pod heslem Lepší televizí za lepší svět! Ale tahle snaha o experimentální zábavu asi lepší svět nezařídí, byť tu jako hvězdný host vystupuje zpěvák Dan Bárta.

V podstatě totiž jde o lehce ulítlý, až ezoterický intelektuální sitkom, který přitom občas používá i lidové prvky smíchu jako rodinka Kopečkových z Tele Tele – včetně natvrdlého synka. Občas se povedou půvabné hlášky typu "má v očích něco laskavého jako pan Svěrák", ovšem nad rychlou sitkomovou přestřelkou slov vyhrává rozplizlá žvanírna na pomezí improvizace a meditace.

Přitom nápad s rodiči, bývalými hippies, by mohl opravdu dobře bavit, zejména díky matce alias Janě Tučkové. Leč na to, aby utáhli více než pilotní pokus, jsou Klubíkovi málo drzí a provokativní; a jen to, že jsou "jiní", zkrátka nestačí.

Vězte, Praha je krásná
Praha, město věží si svou příslušnost k premiérovým absurditám zaslouží kvůli autorskému komentáři. Jinak divácky vděčný a obsahově užitečný naučný cyklus si totiž osvětovou funkci vykládá jako rozechvělý obrozenecký básník: nechá příjemného Viktora Preisse v roli průvodce vystoupat sta schodů a pak mu vedle věcných faktů vkládá do úst zbytečné vznosné fráze.

Například že je Praha krásná ve všech ročních obdobích i denních dobách... kdo by to tušil? Opakovaný úvod o pořadu, jenž nás "pozvedne k nebesům a nikdy nenechá klesnout", plus píseň s rýmovačkami jako "Ať prší či sněží, stoupejme do věží", možná někomu vhání slzy do očí, ale ve vzdělávacím pořadu se vyjímá stejně absurdně jako přenos z Poslanecké sněmovny v telenovele.

Novinky v televizi
Hodnocení MF DNES: Opravdová láska 50 % - Klubíkovi 40 % - Praha, město věží 50 %