Martin Pechlát a Ondřej Sokol při natáčení minisérie Rédl

Martin Pechlát a Ondřej Sokol při natáčení minisérie Rédl | foto: ČT

Proč si Ondřej Sokol řekl, že chce být na šumavské chalupě mučen nahý

  • 7
Pravý noirový thriller s prvky brutálního násilí slibují Ondřej Sokol a Jan Hřebejk. Novou minisérii Rédl uvede Česká televize na podzim.

Minisérie Rédl slibuje hodně drsný thriller. „Byl to velký boj, jak ji natočit, aby se dala vysílat od osmi večer a ne až od deseti,“ zmiňují zákon na ochranu dětí režisér Jan Hřebejk a představitel hlavní role Ondřej Sokol.

Novinka se vrací do nedávné historie. V roce 1992 se sovětská okupační armáda stahuje, vagony nadité zbraněmi, náhradními díly i municí se však cestou na východ z evidence ztrácejí, jak zjistí dva studenti testující železniční systém. A když se o záhadu začnou zajímat, jeden je mrtvý, druhý zřejmě na útěku a Rédl musí vyšetřit zločin, který možná překračuje hranice.

„Příběh sleduje dvě hlavní linie. Jednak se vojenský prokurátor snaží pomoci mladíkům, které honí mafie, a ve finále jim vlastně uškodí, jednak StB byla sice zrušena, ale její lidé tu zůstali – a když je postavíte mimo systém, propojí se s organizovaným zločinem,“ vysvětluje Hřebejk.

Scenárista Miro Šifra patří k mladší generaci, takže jeho pohled na tehdejší události je podle režiséra nepodjatý. „Estébáci tu nejsou ani hlupáci, ani prvoplánoví padouši, nevidí věci černobíle,“ zmiňuje režisér třeba kauzu, kdy s koncem společného státu na sklonku roku 1992 musel být generál Alojz Lorenc, poslední náčelník StB, puštěn ze země i s vědomím, že Slováci už ho české justici nevrátí.

Když se z víry stane fanatismus. Stach a Strach si hráli v Labyrintu III

Některé scény seriálu se odehrávají právě u vojenského soudu, kde tvůrci měnili jen dekorace, ale citace zachovali věrně – kde to šlo. „Některé odborné výrazy zněly jako lékařská diagnóza v latině, museli jsme je vyjádřit srozumitelně,“ líčí Hřebejk.

Ondřej Sokol slibuje divákům pravý noirový thriller. „Člověk si říká, že je to žánr, který už stokrát viděl, ale v Rédlovi najde i věci, které uvidí poprvé. Čekala mě spousta akčních scén a režisér se nadchl pro tak brutální násilí, že už ho museli krotit,“ směje se herec.

Hřebejk mu oplácí informací, že celý jeden díl obsahuje hercovo mučení a sám Sokol prý navrhl, že je bude absolvovat nahý. „Je to pravda. Přitom jinak mám s nahotou problém, ale tady jsem měl pocit, že bychom se měli držet reálu – sotva vám nechají trenky pro větší pohodlí. Jen jsem netušil, jak dlouho budu nahý viset v šumavské chalupě,“ vypráví herec.

Hřebejk tvrdí, že osobně násilí nenávidí, nicméně našel příměr, kde plní svůj účel. „Byl jsem nadšený z koncertu Rolling Stones, jenže jsme tam hodinu stáli frontu na vodu a zažili výhrůžky typu: Tebe si najdu! Najednou bylo zlo vlastně trochu směšné – a pak může mít i morální účinek,“ věří režisér Rédla.