Vrahouni

Vrahouni | foto: Palace Pictures

RECENZE: Vrahouni nabízejí značková objetí, Útěk šílení po francouzsku

  • 0
Je to těžká volba. Buď romantická komedie sloužící čistě k výplachu mozku, ale otravná, nebo romance filmařsky vytříbená, ale na "ulítlý" francouzský způsob.

Vrahouni, jež natočil Robert Luketic s Ashtonem Kutcherem a Katherine Heiglovou v hlavních rolích, nakonec prohrávají. Zabíjejí totiž hlavně zábavné možnosti zápletky a la Mr. & Mrs. Smith. Čtyři vtipy – vlezlí rodiče, nůž na těsné šaty, zabijácké povolání zahalené opisem "snižuju stavy" a omluva za zakrvácené křeslo – ke komedii nestačí.

VrahouniVrahouni

Vrahouni

Na akci se hodinu čeká, načež se stejně drží obehrané šablony. A co se týče romance naivní dívky a polepšeného zabijáka, oba herci sice vypadají jako z reklamy, ale neodehrává se mezi nimi nic, ať už se tomu říká chemie či jiskření. Ve srovnání s párem Pitt – Jolie ve Smithových působí jako dva náhodní známí, kteří se jen zlehka obejmou, aby si nepomačkali značkové oblečení. Fádní nudu rozčeří pouze turistický úvod v Nice.

Kouzla s těhotenským bříškem

Útěk se také dostane k moři, leč méně naleštěnému a teprve poté, co jeho hrdinka projde peklem: její milý se předávkuje a těhotná dívka ujíždí před jeho mrazivou rodinou i vlastním drogovým návykem na venkov, kam míří i bratr mrtvého.

Z filmu Útěk

Oba vlastně utíkají před minulostí a dospělostí, bohužel tak činí po francouzsku, v sérii výstředních tajemství a potrhlých kroků vylučujících z jejich vztahu běžnou příchylnost dvou osamělých. "Normální" člověk se nenajde široko daleko.

Nicméně Isabelle Carré v hlavní roli zosobňuje velice nevšední tvárný typ a režisér Francois Ozon neskrývá fascinaci těhotenským bříškem, s nímž kouzlí nádherné obrazy. Řemeslem Vrahouny pobil.

HODNOCENÍ MF DNES: Vrahouni 40%, Útěk 60%