Nicolas Cage ve filmu Lovci pokladů 2: Kniha tajemství (2007)

Nicolas Cage ve filmu Lovci pokladů 2: Kniha tajemství (2007) | foto: Falcon

RECENZE: Lovci pokladů, díl druhý a stejný - šifra tovaryše jménem Cage

  • 1
Druhé díly by se měly točit výhradně na zvláštní povolení a pod podmínkou, že pokud první film netrumfnou, tvůrci vrátí divákům vstupné.

V tom případě by se Lovci pokladů 2 prohnuli. „Jedničku“, čistě oddechovou rodinnou podívanou, rozhodně nepřekonali, víceméně ji jen přepsali do jiných prostředí a situací.

Navíc ubrali na akci i humoru, což pouze zčásti vyvažují dva nováčci herecké sestavy, přitažlivý protihráč hlavního hrdiny alias Ed Harris a mile jedovatá vědkyně, hrdinova matka v podání Helen Mirrenové.

Lovci pokladů: Kniha tajemství

60 %

USA, 124 min.

režie J. Turteltaub

hrají N. Cage, J. Bartha, D. Krugerová, J. Voight, H. Mirrenová

Kinobox: 67 %

IMDb: 6.5

Jinak se nezměnilo nic. Nicolas Cage baví, kde mu to děj nařídí; ve vážnějších chvilkách, ať mu je diktuje láska k historii nebo snoubence, už se jeho hrdina snáší hůř. Na Indianu Jonese prostě nemá, i kdyby se rozkrájel.

Zápletka hned v historickém úvodu nad slunce jasněji předvede, že jižani byli „zlí“ a seveřani včetně hrdinova prapředka „hodní“, takže jen zbývá najít způsob, jak to dneska doložit.

Nanicovatá záminka se láme složitě přes dvě kolena: osvědčená parta totiž musí najít poklad, jen aby pověst rodu očistila, a za pokladem se samo sebou řítí i potřební odpůrci.

Na dobrodružně akční žánr se také spotřebuje příliš mnoho vysvětlujících dialogů, než Cageův tým najde první záchytný bod. Pak se odvíjí variace na Šifru mistra Leonarda: ne snad už učni, dejme tomu tovaryši detektivního řemesla postupují od náznaku k náznaku, od hračky k hračce, dokud se povinný filmový čas nevyčerpá.

Nicméně pár zajímavých zastávek se najde. Jen jediná ze tří soch Svobody je ta pravá, pročež se musí do Paříže; v Londýně Cage prošmejdí sídlo britské královny, i když bohužel věnuje skoro víc času hádkám s přítelkyní než pěkné autohoničce odstartované zjištěním, že volant se nachází na opačné straně.

Z filmu Lovci pokladů 2: Kniha tajemství
Z filmu Lovci pokladů 2: Kniha tajemství
Z filmu Lovci pokladů 2: Kniha tajemství

Nechybí chytrý nápad, jak využít záznamů z policejního radaru, či kuriózní prvek lidových Velikonoc v Bílém domě - hromadné válení vajíček.

Vůbec celá prezidentská linie patří k nejzábavnějším: jak kniha, do níž prý vůdcové Ameriky po léta píší tajné pravdy typu aféry Watergate, tak rafinovaný únos šéfa Bílého domu, v němž přijde po dlouhé prodlevě na řadu trocha akce.

Ovšem první muž Států v podání Bruce Greenwooda je samozřejmě pohledný správný chlapík se smyslem pro fair play, takže únosci nic moc neriskují.

Poslední půlhodinku zabere finále v jeskyni, kde velice efektní podzemní vodopády září v odlescích zlata. Inu, jako na Stříbrném jezeře, divák skoro čeká, odkud vyskočí Vinnetou.

Jinak se hraje tradiční model: něco praská, něco padá, tým se rozdělí, někdo utíká, jiný pomáhá, přičemž se ve tmě a vodě zrodí nastavované nepřehledno.

O patnáct minut kratší metráž a více nadsázky by filmu rozhodně neškodily a závěrečný modrý pohled oddaně psích očí pana Cage si snad „trojka“ odpustí. Protože Lovci pokladů 3 určitě přijdou.