43. MFFKV - prodej vstupenek na filmy

43. MFFKV - prodej vstupenek na filmy - Mezinárodní filmový festival, Karlovy Vary (5. července 2008) | foto: Petr Topič, MF DNES

Prodává se víc lístků než loni, hlásí karlovarský festival

Za pouhé dva dny si návštěvníci 43. ročníku karlovarského filmového festivalu koupili 50 299 vstupenek. To je zhruba o sedm tisíc více než za stejné období před rokem.

"Na navýšení prodeje oproti se podle všeho podepsal fakt, že sváteční červencové dny připadly na víkend, a tudíž přijelo víc lidí," řekla iDNES.cz mluvčí festivalu Uljana Donátová.

Za navýšením prodejů jsou i přidané projekce. Organizátoři totiž nabídli fanouškům filmy už v pátek přes den před oficiálním zahájením festivalu.

Každopádně i další statistické údaje dokládají velký zájem lidí o přehlídku. Do nedělní desáté hodiny dopolední se akreditovalo 7065 účastníků. Jejich počet tak ve srovnání s loňskem vzrostl o jeden tisíc.

Kartu Festival Pass má 5935 filmových fanoušků, filmových tvůrců je ve Varech 142 a filmových profesionálů více než pět stovek. V tiskovém středisku pracuje podle údajů organizátorů 472 novinářů.

Loni se na karlovarském festivalu akreditovalo celkem 12 tisíc hostů a fanoušků, což bylo zhruba o pět set více než v roce 2006. Před rokem se uskutečnilo celkem 480 projekcí pro 135 759 diváků.

A když už jsme u čísel, moderátor oficiálních akcí Marek Eben je letos na festivalu potřinácté. Pověrčivý však prý rozhodně není. Připomněl, že když poprvé moderoval vyhlašování televizních cen TýTý, bylo to dokonce v pátek třináctého.

"Pokaždé je to ale těžší. Každé opakování je obtížnější, protože lidé od vás něco očekávají a jen tak něco nestačí," svěřil se Eben.

S hvězdou prvních dnů karlovarského festivalu Robertem De Nirem se setkal jen krátce a byl opět překvapen, jak normální jsou i ty největší hollywoodské hvězdy. Mumraj a nervozitu kolem nich totiž podle něj dělají většinou lidé z jejich doprovodu.

Stejně tak Eben užasl, když mu sestřih z jeho rolí, který pro festival už tradičně připravuje střihač Jan Mattlach, připomněl De Nirovy výkony. Když prý Robert Redford před lety ve Varech přebíral Křišťálový glóbus, vyjádřil se, že tento sestřih je dokonce lepší, než mu udělali na Oscarech, a vyžádal si ho.

Výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha přiznává, že dostat na akci hvězdu první velikosti je dlouhodobá práce. V kontaktu s týmem De Nira byli prý už od loňského podzimu.

Pomohlo jim například, že americký herec Harvey Keitel cestu De Nirovi doporučil a dodal i seznam restaurací, které musí v Čechách navštívit. "Je to neokázalý festival, přitom ten servis je stoprocentní," uvedl Mucha. To, že De Niro nehraje golf, jen prý trochu zarmoutilo prezidenta festivalu Jiřího Bartošku.

,