Noční hlídka

Noční hlídka - Fotografie z filmu Noční hlídka (2005) | foto: Bontonfilm

Příliš dobra škodí

  • 1
Nejen v amerických velkoměstech probíhají řežby mezi silami světla a temna, mezi upíry, vlkodlaky či zaklínači všeho druhu. Soudě podle temné fantasy Noční hlídka, která 8. září přichází do našich kin, se to dost mele i v daleké Moskvě.

Noční hlídka je první částí trilogie natočené podle fantasy ruského spisovatele Sergeje Lukjaněnka, která vyšla pod názvy Noční hlídka, Denní hlídka a Soumračná hlídka.

Děj se odehrává v současné Moskvě, kde probíhá věčný boj mezi silami světla a tmy. Legenda vypráví o dávném dnu, kdy armády světla a tmy sváděly krvavý a nelítostný boj. Jejich síly byly vyrovnané a ani jedna strana nedokázala zvítězit. Nekonečné krveprolití šlo ukončit jediným způsobem - uzavřením křehkého příměří.

Každá strana vybrala své nejlepší muže, kteří na jeho dodržování dohlíželi. Vojáci světla, známí jako Noční hlídka, vedeni Geserem (Vladimír Menšov), zodpovídali za dodržování příměří v době tmy.

Noční hlídka je skupina tzv. "jiných" , kteří žijí mezi lidmi, ale mají na rozdíl od obyčejných smrtelníků nadpřirozené schopnosti. Těch využívají k tomu, aby je ochránili před upíry, vlkodlaky a zaklínači narušujícími příměří.

Vojáci temnoty a jejich Denní hlídka vedená Zavulonem (Viktor Veržbickij) naopak dohlížejí na to, aby vojáci světla nepřekračovali své pravomoce a nelikvidovali bezdůvodně ty temné.

Tímto způsobem byla rovnováha udržována po celá staletí. Ale za příměřím zůstává nedůvěra, nenávist a neutuchající strach, že se naplní starodávné proroctví, které hovoří o příchodu "velkého jiného", který vše změní.

Podle legendy, tento "velký jiný" povstane a bude sveden temnou silou, čímž zničí rovnováhu a ponoří svět do obnovené války mezi temnem a světlem. A ten čas právě nastal...

V rodném Rusku měl film bohatý na efektní vizuální efekty, akční sekvence a hororové napětí obrovský úspěch. Předčil v návštěvnosti dokonce i Pána prstenů: Návrat Krále a Spider-Mana 2. Za první tři týdny od uvedení vydělal 13 milionů dolarů, na konci měl víc než 16 milionů.

Právě tento film Rusko nominovalo na Oscara v roce 2005 v kategorii nejlepší cizojazyčný film, přičemž mezinárodní premiéru si snímek odbyl na českém MFF Karlovy Vary.

NOČNÍ HLÍDKA (Nočnoj dozor)
fantasy, 114 minut (Bontonfilm)
režie: Timur Bekmambetov - scénář: Sergej Lukjaněnko, Timur Bekmambetov
kamera: Sergej Trofimov - hudba: Jurij Potějenko
hrají: Konstantin Chabenskij, Vladimír Menšov, Valerij Žoloťuchin, Maria Porošinová, Galina Tjuninová, Viktor Veržbickij
oficiální web: www.nocnihlidka.cz
hodnocení iMDB.com: 64% (k 5. září 2005)