Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Filmový Příběh kmotra Mrázka: Co si tvůrci vymysleli a co je pravda?

  1:00
Film Příběh Kmotra inspirovaný osudem podnikatele Františka Mrázka není doslovným přepisem reality. Vychází ovšem ze skutečných událostí. Redakce MF DNES proto ve spolupráci s autorem knižní předlohy, novinářem Jaroslavem Kmentou, připravila přehled toho, co je skutečnost a co pouze výmysl scenáristů.
Z filmu Příběh kmotra

Z filmu Příběh kmotra | foto: David Rauch

Dva týdny před premiérou filmu Příběh kmotra se na jeho tvůrce obrátila rodina zavražděného podnikatele Františka Mrázka. A žádá je, aby v titulcích filmu bylo napsáno, že se „nejedná o pravdivý životní příběh Františka Mrázka, ale o fikci“. Jinak prý nechají film zastavit. Rodině vadí, že i když ve filmu hraje hlavní roli kmotr s fiktivním jménem František Vedral, všichni odtuší, že jde ve skutečnosti o Františka Mrázka.

Tento opravdu žijící a v roce 2006 zastřelený podnikatel měl navíc u policie krycí jméno Vedral, takže podobnost s filmovou postavou není náhodná. Rodinu rozčílilo, že z filmu vychází postava kmotra, jejímž předobrazem byl František Mrázek, téměř jako masový vrah. V upoutávkách filmu zaznělo, že filmový kmotr má na svědomí třicet vražd. V samotném filmu jich je vyobrazeno šest.

Máte rádi seriál Devadesátky? Podívejte se na film Příběh kmotra o bossovi Mrázkovi zdarma

Příběh kmotra

„Zesnulý nebyl nikdy za žádné ublížení na zdraví, zabití či vraždu odsouzen,“ uvedl advokát Mrázkovy rodiny Milan Hulík. Rodina má pravdu. Buď se záhadné vraždy lidí z jeho okolí nebo z konkurenčního prostředí (celkem jich policie eviduje skutečně 30) nikdy nevyšetřily, nebo důkazy nebyly tak silné, aby stačily na obžalobu. Až teprve po Mrázkově vraždě policie objasnila dvě kauzy. Vraždu Václava Dvořáka (z roku 1992) a popravu Antonína Běly, jehož rozstříleli samopalem v roce 1996. U obou figuruje Mrázek jako podezřelý z objednání.

Film pracuje s novinovými články a s knižní trilogií Kmotr Mrázek. V ní jsou popsány Mrázkovy aktivity, ale hlavně je tam zachyceno dvacet let neschopnosti policie dostat Mrázka do vězení. Zatímco v knihách či v článcích bylo vždy uvedeno, co je podezření, co je domněnka nebo důkaz, film si šel svou uměleckou cestou. Byl natočen na motivy knihy, ale postavám dal fiktivní jména. A skutky, které se opravdu staly, ale neměly třeba soudní dohru, zjednodušil a rovnou bez důkazů (jak to u uměleckých licencí bývá) ukázal prstem na viníka.

Ve světě je taková licence běžná. Třeba v Itálii vyvolal podobné emoce film o premiérovi Giuliu Andreottim, který byl ve snímku Božský znázorněn jako spolupracovník mafie. Ani jemu nebyla nikdy prokázána přímá vina, ale filmová licence si to mohla dovolit. Co tedy bude ve filmu fikce a jak se to opravdu stalo?

1 Zátah na veksláky, jen Mrázek vyvázl

Z filmu Příběh kmotra

Hlavní hrdina filmu, kmotr František Vedral, stojí společně s dalšími veksláky před soudem za nelegální obchody. Všichni dostávají přísné tresty, jen Vedral vyvázne s podmínkou. Toto není fikce. Předobraz této scény je pravdivý. Skupina veksláků v čele s Jiřím Shrbeným a Miroslavem Provodem byla v polovině osmdesátých let zatčena při velkém policejním zátahu v akci „Skupina“. Dostali nepodmíněné tresty, třeba i pět let vězení. Jen František Mrázek dostal podmínku a mohl dál vekslovat

2 Byznys se žulou ze židovských hřbitovů

Z filmu Příběh kmotra

Scéna, jak veksláci ještě za socialismu rozebírají židovské hřbitovy a žulu pak výhodně rozprodávají, může vypadat jako přehnaná fikce. Podle dochovaných policejních spisů se však Mrázek podílel na obchodech s náhrobky ze židovských hřbitovů. Není jasné, kdo celou akci řídil, ale z odposlechů vyplynulo, že do byznysu byli zapojeni hodnostáři židovské obce a vysoce postavení funkcionáři z ÚV KSČ. Po roce 1990 se objevilo podezření, že část této žuly byla použita k dláždění chodníků v Praze.

3 První miliony z bankovních podvodů

Z filmu Příběh kmotra

Filmový kmotr (hraje ho Ondřej Vetchý) počítá peníze z podvodných úvěrů. I tato scéna vychází ze skutečných událostí. Mrázek dokázal se svými společníky v letech 1991 až 1994 vytáhnout a nikdy nevrátit sedmi českým bankám přes miliardu korun. Využíval k tomu „bílé koně“, kteří úvěr získali na fiktivní přestavbu statku nebo mlýna. Šlo o podvod, protože rozpadlé nemovitosti neměly takovou hodnotu. Vyšetřování se táhlo řadu let. Až teprve po vraždě Mrázka skončila kauza před soudem.

4 První objasněná vražda celé kauzy

Z filmu Příběh kmotra

Nájemný vrah Zahrádka přiloží pistoli k hlavě novináře Smetany a zabije ho. Tahle scéna z roku 1992 je pravdivá, včetně místa a provedení. Jen se ve skutečnosti nejednalo o novináře, ale o opraváře televizí Václava Dvořáka z Kostelce nad Černými lesy. Ten se stal po roce 1990 významným dodavatelem informací pro několik novinářů, kteří pak o Mrázkovi a jeho společnících psali články. Dvořák to vše věděl, protože spolupracoval s StB. Tuto vraždu uzavřela policie v roce 2007 s tím, že si ji objednal Mrázek.

5 Záhadná smrt žalobkyně Kozubkové

Z filmu Příběh kmotra

Jedna z nejsilnějších scén: zabití prokurátorky Zoubkové. Jejím předobrazem je státní zástupkyně Stanislava Kozubková, kterou našli v roce 1997 mrtvou před domem. Ač abstinentka, v krvi měla 1,8 promile alkoholu. Udusila se zvratky. Tento případ nebyl nikdy řádně vyšetřen. Potud realita. Fikce je, že ve filmu si vraždu objednal kmotr Vedral. Ve skutečnosti na to nejsou důkazy. Jen bylo podezřelé, že takhle záhadně zemřela prokurátorka, která vyšetřovala podvody Mrázkovy skupiny.

6 Likvidace nepohodlného policisty

Z filmu Příběh kmotra

Kmotr Vedral ve filmu bojuje s policistou Cajthamlem (v podání Lukáše Vaculíka). Ten je mu v patách už od osmdesátých let. Později nechá Vedral policistu odstavit od práce. Vedralovi „přátelé“ ho obviní kvůli „maličkosti“, že se z domova napojoval na služební počítač v práci. Filmový Cajthaml v sobě skrývá pět skutečných postav z policie. V této sekvenci se nejvíce podobá řediteli protikorupční policie Evženu Šírkovi, který dopadl skutečně jako ve filmu.

7) Titul JUDr. na plzeňské fakultě

Z filmu Příběh kmotra

Tvůrci filmu se snažili co nejvíce vyhýbat zobrazování rodiny kmotra. A pokud už tak museli učinit, šlo o fikci. Skutečný Mrázek třeba neměl intimní poměr s dívkou jménem Zuzana (herečka Vica Kerekesová). Je to uměle vytvořená postava. Stejně tak Vedralova manželka ani jeho otec nejsou inspirováni skutečnými postavami. Výjimkou je jen scéna, kdy kmotrova rodina slaví titul JUDr. Syn i dcera Mrázka získali opravdu diplom na plzeňských právech, o který ve veřejně známé aféře v roce 2011 přišli.

8 Vražda kmotra. Konec bez konce?

Z filmu Příběh kmotra

Jak nakonec dopadne celý film, nemá cenu zastírat. Je to naznačené hned na začátku snímku. Navíc osud skutečného Františka Mrázka, jenž filmaře volně inspiroval, je notoricky známý z médií. Dosud neznámý vrah ho zabil jednou ranou z odstřelovací pušky 25. ledna 2006 před vchodem do sídla jeho firem na pražské Lhotce. (Filmaři oproti skutečnosti změnili jen místo činu). Kdo si popravu objednal, není dosud jasné. Film však vede diváky k zajímavému zamyšlení nad motivy vraždy...

Autor:

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

  • Nejčtenější

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

29. dubna 2024

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak...

Zemřela herečka a dabérka Simona Postlerová, bylo jí 59 let

5. května 2024  15:11,  aktualizováno  15:26

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

„Jsem z toho úplně hotová.“ Swift drží prvních 14 příček americké hitparády

30. dubna 2024  19:59

Americká popová hvězda Taylor Swift po vydání nového alba The Tortured Poets Department ovládla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Čórtův hrád, tam strašá. Co víte o Tajemství hradu v Karpatech?

1. května 2024  13:15

Na prvního máje si můžete v televizi dopřát komediální klasiku Tajemství hradu v Karpatech. Pokud...

Dvacet let bez Přátel. Plány na vysněný celovečerní film nikdy neexistovaly

5. května 2024  15:40

Americký seriál Přátelé patřil k nejúspěšnějším televizním projektům vysílaným na přelomu století....

Zemřela herečka a dabérka Simona Postlerová, bylo jí 59 let

5. května 2024  15:11,  aktualizováno  15:26

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil...

RECENZE: Drsný příběh soukromé pomsty. Kreténi jsou český Zločin a trest

5. května 2024  11:01

Velmi drsný thriller plný adrenalinu prý nabízí nová kniha Lukáše Havlase nazvané Kreténi....

Největší show, hlásila Madonna. Koncert na Copacabaně vidělo 1,6 milionu lidí

5. května 2024  9:44

Statisíce fanoušků přišly v sobotu večer na pláž Copacabana v brazilském Riu de Janeiro na...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....