Přehlídka drastických filmových svědectví

- Nadace Člověk v tísni při České televizi a hlavní město Praha pořádají od 26. května první ročník mezinárodního festivalu Jeden svět '99, který představí dokumenty a hrané filmy, zabývající se porušováním lidských práv. Nejedná se ale jen o momentálně aktuální událost, pořadatelé plánují tento jediný festival o lidských právech ve střední a východní Evropě jako pravidelnou každoroční akci.

Pořadatelé Jednoho světa '99 úzce spolupracují s organizátory dvou nejvýznamnějších festivalů s podobnou tématikou, Human Rights Watch International Film Festival v New Yorku a Amnesty International Film Festival v Amsterdamu, což umožňuje, aby se na pražskou přehlídku dostaly opravdu ty nejdůležitější a nejzajímavější snímky z celého světa.

Více než tři desítky dokumentů a několik hraných filmů jsou rozděleny do sedmi tématických kategorií: Human Rights Watch, kde budou uvedeny nejlepší snímky z newyorského festivalu, Hlas žen, Diktátoři, Afrika, Latinská Amerika, Český dokument a Zaostřeno na …, která je ještě dále rozčleněna podle regionů: Barma, Čína, Mongolsko, Bosna, Bělorusko, Východní Timor a střední Asie.

Po promítnutí všech soutěžních snímků budou pětičlenou porotou uděleny tři ceny, za nejlepší film, nejlepší režii a za nejpůsobivější příběh, čtvrtý film bude vyznamenán cenou diváků.

Ocenit nejlepší filmy není ale ani zdaleka hlavním cílem festivalu. Jeho význam by měl spočívat v seznámení širší veřejnosti s problematikou lidských práv a jejich porušování. Ukázat konkrétní lidské zkušenosti s válečnými konflikty, státní represí, rasovou diskriminací a intolerancí a přes tato přímá svědectví přitáhnout převážně mladé lidi k podpoře základních principů demokracie a otevřené společnosti. To si kladou za úkol i doprovodné akce festivalu, v první řadě festival etnické hudby Respect, výstava fotografií Michala Novotného Bez naděje a prezentace knihy Jeden svět.

Festival Jeden svět '99 bude probíhat od 26. května do 11. června v šesti pražských kinosálech: Matu, Evaldu, Aeru, obou sálech Městské knihovny a Francouzském institutu. Podrobný program a charakteristiky uváděných filmů naleznete na adrese: http://www.oneworld.cz/czech/index.htm