Lidé se rozloučili s Aťkou Janouškovou, v písni zazněl i její hlas

  • 1
Rodina, kolegové i diváci se naposled rozloučili s herečkou a dabérkou Aťkou Janouškovou, která zemřela ve věku 88 let. Její neslavnější animovanou postavičkou se stala včelka Mája. Do pražského krematoria dorazili třeba Václav Hybš, Valerie Zawadská, Josef Zíma nebo Zdenka Procházková.

Smuteční hosté se shodovali, že svůj malý vzrůst - měřila jen 120 centimetrů - Janoušková vynahrazovala nezaměnitelnou hlasovou schopností a že se jím netrápila. „Brala to jako naprostou přirozenost,“ potvrdil Jiří Hromada, někdejší šéf Herecké asociace, a připomněl její lásku k divadlu.

Na smuteční obřad přijel kněz Hieronymus Jan Hejduk, který pronesl řeč k pozůstalým. Během posledního rozloučení zněla hudba i hereččiny oblíbené melodie, ale také hned v úvodu ze záznamu její proslulé vystoupení s písní Zázračný doktor, v jejímž refrénu „Uí uaá“ se uplatnil hereččin dětský hlas.

Hlasem Aťky Janouškové, která zemřela týden před svými narozeninami a na první jarní den ještě plánovala křest své vzpomínkové knihy, původně mluvila i Beruška z Broučků nebo Marcelka z Robota Emila, za své výkony v dabingu, u jehož zrodu stála, měla Cenu Františka Filipovského.

Objevila se též v několika filmech včetně oscarového Amadea, již před lety zažila i jeviště Národního divadla.

Vystupovala také v Rokoku, účinkovala v různých estrádách, mimo jiné s Emanem Fialou, Josefem Zímou či s R.A. Dvorským.

I v pokročilém věku se účastnila společenských akcí, před časem například předávala jednoho z Českých lvů v zábavné dvojici, již tvořili nejvyšší herec František Novotný a nejmenší Aťka Janoušková.

V závěru rozloučení zaznělo Ave Maria a potlesk, který umělce tradičně vyprovází na poslední cestu. „Malá velká herečka, jinak už se o ní mluvit nebude,“ shrnula charakteristiku Aťky Janouškové její kolegyně Valerie Zawadská.